Păstrați grupele de la exercițiile anterioare. Pornind de la fragmentul de mai jos, reprodus dintr‐un articol on‐line, redactați o compunere narativă în care să includeți câte o secvență descriptivă, una dialogată și una explicativă.
Cercetătorii au încercat dintotdeauna să rezolve marile mistere ale lumii și totuși unele fenomene naturale încă uimesc oamenii de știință.
Pietrele mișcătoare din Valea Morții. La Racetrack Playa din Valea Morții, California, Statele Unite, se petrec fenomene ciudate. Pietre mari se mișcă pe suprafața plată a unui lac secat, aparent fără nicio explicație logică. Încă de la începutul secolului trecut oamenii de știință au fost fascinați de acest fenomen, iar din anii ’60 au început un program de monitorizare a rocilor. Ei au marcat 30 de pietre, cu greutăți de până la 25 de kilograme, dintre care 28 s‐au mișcat într‐o perioadă de șapte ani, unele pe o distanță de mai mult de 200 de metri! După ce au analizat urmele lăsate și traseul pe care s‐au deplasat, cercetătorii au ajuns la concluzia că unele roci au atins o viteză de 1 m/s, adică 3,6 km/h. Explicațiile pe care le‐au avansat oamenii de știință sunt variate. Unii cred că pietrele se mișcă din cauza condițiilor meteo, fiind împinse de vânt, pe gheață. Alte teorii includ un fel de mucus lăsat de alge, pe care pietrele ar aluneca, sau vibrații seismice.
Mistere care uimesc oamenii de știință: 10 fenomene care nu au încă explicație, după mediafax.ro
Discutați, în linii mari, subiectul narațiunii: Ce s‐ar putea întâmpla? Unde și când s‐ar desfășura întâmplarea? Ce anume ar declanșa acțiunea? Cine ar lua parte la eveniment? Cine ar povesti?
Notați planul narațiunii, după ce vă puneți de acord asupra ei.
Stabiliți locul unde veți insera secvențele: Ce ar putea fi descris? Cine ar dialoga și despre ce anume? Cine ar putea oferi o explicație (naratorul, personajele)? La ce aspect s‐ar referi explicația?
Repartizați‐vă sarcinile, așa încât fiecare dintre voi să se ocupe de una dintre secvențe.
Pentru secvențele explicative și descriptive vă puteți documenta în plus pe internet.
Redactați fiecare parte.
„Asamblați“ textul și citiți‐l, pentru a‐i verifica gradul de coerență.
Rescrieți textul, modificând ceea ce vi se pare necesar pentru ca părțile să se armonizeze și corectând eventualele greșeli de ortografie, de lexic, dezacordurile etc.
Găsiți un titlu care să stârnească interesul.
Va rog mult, e urgent!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
5
Răspuns:
bună acesta este raspunsul sper că te-am ajutat...
Anexe:
Alte întrebări interesante
Limba română,
8 ani în urmă
Religie,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă