Limba română, întrebare adresată de kardaibolya, 8 ani în urmă

pe baza planului simplu de idei realizat ca temă fiecare grupă va rezuma în cel mult zece rânduri capitolul respectiv baltagul​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de rebecca1161
3

Răspuns:

Victoria Lipan este îngrijorată ca soțul ei, Neghifor, întârzia prea mult la Dorna, unde plecase după oi.

Cere sfatul preotului și al babei Maranda, vrăjitoarea satului, dar nemulțumita de presupunerile acestora pleacă în căutarea soțului. O duce pe fiica sa, Minodora, la mănăstire, pana vine ea, se roagă la Sf. Ana s-o ajute în drumul ei, ii comanda fiului său, Gheorghita, un baltag și pornește cu acesta pe urmele lui Neghifor. Întreabă localnici și asa afla ca soțul ei cumpărase trei sute de oi de la Vatra Dornei, și ca împreună cu el mai erau doi munteni cărora le vânduse o suta de oi. Vitoria și Ghiorghita ajung la Suha, unde afla ca acolo au ajuns doar doi munteni și de aici deduce ca între Sabaha și Suha a avut loc crima.

Câinele lui Neghifor, găsit într-o curte, ii conduce la râpa unde zăcea Lipan. Femeia se ocupa de înmormântare acasă la domnul Toma, unde relatează exact cum s-a petrecut omorul, spre surprinderea lui Bogza care își recunoaște fapta.

Gheorgita ii înfige baltagul în frunte, razbunandu-si tatăl. Ilie Cutui este demascat și el, iar după aflarea adevărului se întoarce la Magura unde se ocupa de datinile creștinești în memoria soțului său, reluandusi îndatoririle.

Sper ca te-am ajutat


kardaibolya: care capitol e?
rebecca1161: e rezumatul la tot romanul
Alte întrebări interesante