Limba română, întrebare adresată de stefantonio33, 9 ani în urmă

Pe o pagina separata scrie o compunere de 15-20 de randuri in care sa prezinti portretul romanului de alexandru vladuta in fragmentul dat

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de PurplePhoenix
1
VLAHUTA Alexandru, se naste la 5 sept. 1858, comuna Plesesti - Tutova (azi comuna Al. Vlahuta, judetul Vaslui) - moare in 19 nov. 1919, Bucuresti.

Poet si prozator.

Tatal, Neculai Vlahuta, fiul unui ispravnic din Piatra, era proprietarul unei mosii de cca o suta pogoane la Plesesti; amator de vinatori si petreceri, neglijindu-si gospodaria, ar fi saracit curind.

Mama, Ecaterina (n. Petrescu) era originara din Transilvania, avind ascendenti in zona Brasovului; data la calugarie, e scoasa din minastire de conu’ Neculai Vlahuta, cu care se casatoreste, avind opt copii, intre care viitorul scriitor e ultimul nascut. La batrinete, Ecaterina se calugareste la Minastirea Agapia, sub numele de maica Elisaveta; tot acolo se retrage si unica ei Fiica, Eliza Strajescu, apoi Neculai Vlahuta, ajuns la Minastirea Neamt sub numele Nectarie, impreuna cu unul dintre fii, Mihail, calugarit si el sub numele Mardarie -mutati, in cele din urma, impreuna, la Agapia. Familia, numeroasa, a dus o existenta patriarhala, nu lipsita insa de griji si de necazuri multiple, intre care moartea la virste fragede a citorva copii.

stefantonio33: Mersi mult
stefantonio33: îți dau coroana!
PurplePhoenix: chiar te rog!
PurplePhoenix: =)
Alte întrebări interesante