Fizică, întrebare adresată de anamocanu75, 9 ani în urmă

Pe platforma deschisa a unui vagon tras de o locomotiva cu viteza de 18km/h circula un biciclist . Cu ce viteza trebuie sa se deplaseze bicicleta fata de vagon pentru ca ea sa ramana tot timpul in dreptul unui copac de langa calea ferata ? Va rog frumos , ajutati ma !

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de antrenorul
3
Dupa parerea mea, biciclistul ar trebui sa se deplaseze pe platforma vagonului cu o viteza egala cu viteza imprimata vagonului de locomotiva(adica 18 km/h), dar IN SENS OPUS miscarii locomotivei si vagonului. In aceste conditii bicicleta ramane tot timpul in dreptul acelui copac de langa calea ferata, deoarece daca vagonul inainteaza cu 16 km/h intr-o directie si biciclistul pedaleaza pe platforma tot cu 18 km/h dar in sens opus deplasarii vagonului, cele doua viteze se anuleaza reciproc si biciclistul va fi in repaus relativ fata de acel copac. Deci pana cand se termina platforma vagonului, biciclistul va vedea mereu acelasi copac si in aceeasi pozitie, adica in dreptul lui.
Deci bicicleta se va deplasa fata de vagon cu viteza de deplasare a vagonulu(18 km/h)i, dar in sens opus deplasarii vagonului.
Asta este parerea mea.
Alte întrebări interesante