Fizică, întrebare adresată de edy154, 9 ani în urmă

Pe suprafata apei dintr-un vas pluteste o farfurie metalica in care arde permanent vata imbibata in alcool. Va fierbe apa din vas? De ce?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de legislatie
9

Răspuns: Nu va fierbe!

Explicație:

Pentru ca apa din vas sa fiarba ( consideram ca sunt conditii normale de temperatura si presiune in mediul inconjurator), e necesar ca temperatura intregii cantitati de apa sa atinga 100 °Celsius. Pentru aceasta, este necesara o mare cantitate de caldura care sa incalzeasca direct apa din vas.

Dar flacara nu incalzeste in mod direct vasul cu apa, ci se ridica datorita convectiei,  incalzirea interesand aerul de deasupra focului si nu apa situata sub flacara. [  ca dovada, sub arzatorul aragazului nu este foarte cald, dar deasupra lui este cald si la mai mult de o jumatate de metru inaltime}.

Exista o cantitate de caldura ce se va transmite prin conductie apei din vas,  dar va fi insuficienta pentru fierberea apei ( cel mult va determina vaporizarea alcoolului dar si vaporizarea restransa a unei cantitati de apa, ceea ce va duce la scaderea  temperaturii).

Alte întrebări interesante