Pentru:
a) f : R -> R cu f(x) = | x |;
b) f : [1/2, +infinit) -> [-9/4, +infinit), f(x)= x^2 - x - 2;
Sunt aceste functii bijective? Puteti sa imi aratati cum ati ajuns la raspunsul dvs.?
Please help.
Răspunsuri la întrebare
Salut,
Funcția de la punctul a), nu este injectivă, pentru că pentru valori diferite ale lui x (de exemplu --5 și 5), funcția ia aceeași valoare f(--5) = |--5| = --(--5) = +5, iar f(5) = |5| = +5.
În schimb, dacă reprezinți grafic funcția de la punctul b (vei obține o parte dintr-o parabolă, pentru că x este definit de la 1/2 la +∞), iar o paralelă la axa orizontală OX intersectează acea parte dintr-o parabolă într-un singur punct, deci cel mai probabil că funcția este bijectivă.
Pentru a fi siguri de asta, să vedem dacă este atât injectivă, cât și surjectivă.
Monotonia funcției ne arată că funcția are coeficientul lui x² egal cu 1 > 0, deci funcția este crescătoare pe intervalul [--b/(2a), +∞).
--b/(2a) = +1/2, deci funcția este crescătoare chiar pe intervalul de definiție [1/2, +∞), deci este monotonă (adică crescătoare), deci este injectivă.
Dacă găsim și că mulțimea valorilor funcției coincide cu codomeniul [--9/4, +∞), înseamnă că funcția este și surjectivă, deci este bijectivă.
Știm că funcția este crescătoare, pe intervalul [1/2, +∞), deci valorile ei cresc de la valoarea funcției în punctul --b/(2a) la +∞.
f(--b/(2a)) = --Δ/(4a).
Știm deja că --b/(2a) = +1/2.
Δ = b² -- 4ac = (--1)² -- 4·1·(--2) = 1 + 8 = 0, deci Δ = 9 și a = +1.
Avem deci că f(+1/2) = --9/4, deci funcția ia valori de la [--9/4, +∞), care este exact codomeniul, deci funcția este clar surjectivă.
Așadar, funcția este injectivă + surjectivă, deci este bijectivă.
Ai înțeles rezolvarea ?
Green eyes.