Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Pentru mâine la scoala am de prezentat jocul de sah si nu stiu cum, ma poate ajuta cineva, urgent ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Parizerul
3

Răspuns:

Ce este sahul, poate te intrebi?

Ei bine ai venit in locul potrivit!

Sahul este un joc de strategie intre cei doi jucatori. Hmm, poate nu pare chiar atât de greu... Gresit! In acest joc, daca nu stii sa numeri, adversarul tau te poate pacali si sa te domine, zicand "vai ce slab esti". Deci invatati matematica daca vreti sa jucati acest joc!

In sah trebuie sa fi foarte atent la mutarile oponentului, cât si la mutarile tale, poate te striga cineva si apoi te intorci cu spatele la oponent, ca mai apoi adversarul sa iti infulece o piesa ca sa castige =))))

Istoria Sahului:

Forma curentă a jocului a apărut în sudul Europei, în a doua jumătate a secolului al 15-lea, după ce a evoluat de la un joc similar mult mai vechi din India. În ziua de azi șahul este cel mai popular joc ce se poate juca acasă, în cluburi, pe internet, prin corespondență sau în turnee.

Regulile de joc:

Poziția de start:

Pe primul rand avem turnul, calul, nebunul, regina, regele, nebun, cal, turn

Iar pe rândul doi : avem numai pioni

Jocul se desfășoară pe tabla de șah. Aceasta are o formă pătrată și este împărțită în 8 linii și 8 coloane ce formează 64 de pătrate cu suprafețe egale, numite câmpuri colorate alternativ în alb și negru. La început fiecare jucător are 16 piese: 8 pioni, 2 turnuri (ture), 2 cai, 2 nebuni, un rege și o regină (damă). Unul dintre jucători controlează piesele albe iar celălalt piesele negre. Jucătorii mută pe rând, respectând anumite reguli; prima mutare (începutul partidei) revine jucătorului cu piese albe. Scopul jocului este obținerea matului. Acesta survine atunci când un rege este atacat și nu poate evita capturarea.

Iar apoi jucatorul pierde.

Mutarile:

Pionul se va duce inainte o patratica, iar apoi cand se intalneste cu un inamic el va ataca doar pe diagonala doar o patratica.

Spre deosebire de celalalte piese, cum ar fi: turnul, calul, nebunul, regina si regele, el nu se mai poate intoarce inapoi!

Daca ai ajuns cu un pion la sfarsitul bazei inamicului, ai dreptul sa iti alegi o piesa.

Turnul se poate muta doar orizontal sau vertical, pe linie.

Calul poate muta doar în "formă de L care este de 4 patratele", fiind totodată și singura figură/piesă care poate sări peste alte piese.

Nebunul poate muta doar pe direcție diagonală a căsuțelor, și nu poate schimba culoarea căsuței sale inițiale (de start).

Regina (preferata mea =]) poate muta pe orice distanță, în toate cele 8 direcții (pe linie și diagonal).Putem spune ca este cea mai puternica piesa din joc. (Tin sa mentionez ca trebuie protejata, aceasta piesa poate schimba radical jocul!)

Regele poate muta doar în căsuțele imediat adiacente, în cele 8 direcții doar o patratica. Nu prea pare chiar asa de folositor, dar hey! Poate creatorul jocului a vrut sa puna mai multe drepturi pe femeie, tinand cont ca in trecut femeile nu prea aveau drepturi. Un adevarat gentleman putem spune =)))

In concluzie sahul este un joc de strategie in care iti poti arata inteligenta, pentru ati domina adversarul.

#Poti sa schimbi cuvintele. Am mai pus si câteva parti ca sa nu fie chiar plictisitor, dar daca ai profesori care nu stiu de gluma iti sugerez sa schimbi câteva cuvinte!

SPER CA TE-AM AJUTAT!

Alte întrebări interesante
Matematică, 8 ani în urmă