Limba română, întrebare adresată de andrei2154, 8 ani în urmă

Pentru poezia Floare Albastra
repede va rog​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mihaeladragomir68
5

Răspuns:

Poezia ''Floare albastra" a aparut la 1 aprilie 1873 in revista convorbiri literare si prezinta ,prin antiteza ,2 modalitati de existenta: existenta apolinica ( zeul Apollo) caracterizata prin primatul ratiunii ceea ce este specific oamenilor care isi inchina viata cugetarii si existenta dionisiaca ( zeul Dionysos) care acorda prioritate trairilor senzoriale.

Poezia Floare albatra are la baza motivul poetic al "florii albastre" intalnit la romaticii europeni pt a ilustra sentimentul de dragoste sau chipul iubitei precum , si tendinta de proiectare a iubirii la infinit.

semnificatia titlului: Motivul " florii albastre" se intalneste la romanticul german Novalis , dar si la italianul Leopardi si semnifica implinirea iubirii dupa moarta intr-o alta viata / lume , candva cu speranta realizarii cuplului. La Eminescu motivul ''florii albastre'' semnifica aparitia de catre iubirea ideala , proiectata in viitor , dar si imposibilitatea implinirii cuplului ideaa imbogatita de poet cu accente filosofice profunde privind incompatibilitatea celor 2 indragstiti care fac parte din lumi diferite.

poezia floare albastra face parte din tema iubirii si a naturii dar aceasta creatie este imbogatita cu profunde idei filosofice care vor capata desavarsire in poemul Luceafrul.

Tema o constituie aspiratia poetului spre iubirea ideala spre perfectiune , da acest lucru nu se poate implini, scepticism exprimat in ultimul vers "totusi este trist in lume" Ideea poetica exprima tristetea si nefericirea eului liric pt neputinta implinirii cuplului si imposiblitatea iubirii ideale.

Structura: Poezia este structurata in 4 secvente lirice:2 monologul liric al iubitei , iar celelalte 2 monologul liric filozofic al eului liric.

Incipitul este o interogatie retorica a iubitei adresata iubtului visator "cunfundat in stele"

Explicație:


mihaeladragomir68: iar superlativul " ce frumosa" , ''ce nebuna" sugereaza miracolul pe care eul liric il traieste o data cu acest mirific sentimenit.
mihaeladragomir68: Punctele de suspensie releva neputiinta implinirii cupului intrucat cei 2 au , idealuri diferte: Fata doreste a simti intens fericirea pamanteana , iar eul liric aspira la iubirea ideala.
mihaeladragomir68: in penultimul vers repetita motivului poetic cu valoare de simbol al iubirii absolute semnifica tanguirea de a-si impini visul . ultimul vers argumenteaza faptul ca tremenul 'totusi"
mihaeladragomir68: este specific simtirii eminesciene , care desi melancolica si sceptica , lasa totusi o raza de speranta pt viata
mihaeladragomir68: Floare albastra nu este numai o poezie de dragoste si ci o mediatie asupra ideii de absolut in iubire , ca specie litetara fiind o idila . Idila este poezia in care autorul descrie o poveste de iubire in mijlocul naturii.
mihaeladragomir68: Principala caracteristica a limbajului este expresiviatatea realizata prin intermdiul imaginilor artistice si a fig de stil. Printre care epitetul dulci care apre in diferite comparatii (" dulci ca florile ascunse") comparatia (" voi fi rosie ca marul") si personificarea ("izvoare plang in vale")
mihaeladragomir68: In ccea ce priveste versificatia rima este imbratisata , ritmul trohaic , masura de 5-8 silabe , toate acestea conferind muzicaliatate si originalitate textului
mihaeladragomir68: asta este tot eseul are peste 400 de cuv spor la scris! sper ca te-am ajutat
andrei2154: Multumesc mult!
mihaeladragomir68: cu plăcere! succes !
Alte întrebări interesante