Istorie, întrebare adresată de Dudutz18, 9 ani în urmă

Pentru simulearea de maine la istorie. Economia romaniai in sec xx?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
1
Economia Romaniei este o oglinda fidela a vietii politice romanesti.
Inceputul sex. XX a prins Vechiul Regat pe drumul oarecum accelerat de modernizare; au loc mari realizari tehnologice (Podul de peste Dunare construit dupa planurile ing. Anghel Saligny in 1905, Cazinoul de la Constanta tot in jutul aceluaiasi an, dezvoltarea portului Constanta, imbunatatirea retelei de cai ferate, exploatarea zacamintelor de carbuni etc.). Curand izbucneste Primul Razboi Mondial care a adus o puternica recesiune economica datorita cheltuielilor de razboi si a daunelor provocate de inamici precum si de pierderea (definitiva ???) a tezaurului romanesc de la Moscova. Totusi, imbunatatirea situatiei taranilor, precum si o serie de reforme au produs ca  produsul intern brut sa fie unul dintre cele mai ridicate din Europa iar leul romanesc sa poata fi convertibil si sa detina cea mai mare cotatie pe care a avut o vreodata moneda nationala vreodata. Cu toate acestea, perioada interbelica a fost zdruncinata de criza economica mondiala din 1929-1933 cand s au redus destul de mult salariile; mai trebuie mentionat si faptul ca Regele Carol II lea a pus la cale cu o serie de afaceristi destule lovituri economice la adresa Romaniei (ex. Afacerea Skoda ce trebuia sa modernizeze armata romaneasca cu o serie de tancuri, de fapt a rezultat atat pierderea babnilor cat si a tancurilor care nu au ajuns in numarul care era stipulat in contract- mai trebuie mentionat si faptul ca acestea care au sosit deja aveau o serie de defecte).
Izbucnirea celui de al 2 lea razboi mondial pune economia romaneasca in sluijba germanilor, apoi dupa 23 august 1944 rusii ocupa si fura fara masura provocand un dezastru cumplit.
Implantarea colectivizarii de catre regimul comunist a insemnat inca o piedica in dezvoltarea armonioasa a economiei romanesti. In  timp, Romania isi revine, incepe o dezvoltare fortata a insdustriei navale si siderurgice, a rafinariilor de gas si petrol etc.
Ceausescu reuseste printr un amplu efort al populatiei sa plateasca in martie 1989 aproape integral datoria externa a Romaniei; de asemenea incepuse sa se afirme ca stat creditor pentru o multime de state din lumea a treia, ajutandu le cu bani sau instalatii (inca la aceasta ora state ca Irak, Angola, Congo ne sunt datoare cu milioane de dolari). 
Dupa evenimntele din 22 decembrie 1989 economia romaneasca incepe sa se dezintegreze datorita marilor inrterese ale fostilor comunisti romani in a falimenta economia.
In momentul de fata, economia romaneasca da semne de imbunatatire timide, in vreme ce datoria externa creste de la an la an.
Alte întrebări interesante