Limba română, întrebare adresată de lesorub, 8 ani în urmă

personajul principal ii acuza de stoparea apei pe morari e dispus chiar daca ni se pare inutil si absurd se lupte pina la sfirsit putem sa intuim aici o trimitere la unele fragmente din romanu liu don quijote de exemplu la fragmentul in care protogonistul lupta cu morile de vint citit acest fragment si comentatil prin comparare cu actiunile lui susteru.va rog dau coroana​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
7

Putem găsi câteva comparații între cele două lupte inutile și absurde ale personajelor Șușteru și Don Quijote precum:

1. Personajul principal, Șușteru, îi acuză de stoparea apei pe morari și este dispus să lupte până la sfârșit pentru a o obține. Frenezia care îl cuprinde  pe Șușteru când emite ipoteza că morarii din satele de sus sunt vinovați pentru că „au pus mâna de-au săpat șanțuri mari, și acum apa curge în iazurile lor” este comparabilă cu cea a lui Don Quijote, care, ajuns pe o câmpie presărată cu mori de vânt, pornește o luptă împotriva acestora.

2. Morarii se transformă în veritabili dușmani în închipuirea înfierbântată a  lui Sușteru, în același mod în care morile de vânt se transformă în uriașii cu brațe lungi către care Don Quijote se repede „ca un uragan cu  lancea în mână.„.

3. Șușteru, însoțit de săteni se năpustește „în galop printre maulurile abrupte până la stăvilar”, apoi constată că iazul este gol. Într-un mod asemănător procedează și Don Quijote: „din galopul calului, Don Quijote nu-și mai opri lancea decât într-una din aripile morii, care tocmai se ridicau mânate de vânt".

4. În final ambele personaje trăiesc o stare confuză, situată între deziluzie și speranță: Șușteru rămâne singur privind "luna ce se ofilea pe muchia aceluiași deal", simțind "mereu în față răcoarea valurilor" , iar Don Quijote, revenindu-și după cumplita căzătură, se hotărăște să-și continue aventurile, în ciuda tuturor piedicilor care ar putea urma.

Ne amintim:

Nuvela Dincolo de nisipuri de Fănuș Neagu descrie un episod  critic din viața locuitorilor unui sat situat pe malul râului Buzău, în timpul anului 1946: seceta.

Miguel de Cervantes Saavedra, unul dintre cei mai mari scriitori ai literaturii universale este autorul romanului Don Quijote de la Mancha. Cel mai cunoscut episod al cărții este episodul luptei cu morile de vânt (capitolul VIII – Cum a ieșit biruitor viteazul Don Quijote în lupta lui cu morile de vânt).

Expresia „a te lupta cu morile de vânt” este inspirată din romanul lui Cervantes și semnifică  o luptă cu dușmani ireali sau cu o problemă inexistentă, a efectua o acțiune inutilă etc.

Succes și spor la teme!

Alte întrebări interesante