Chimie, întrebare adresată de danieldrobota2004, 8 ani în urmă

Peste 0,56 g fier se adauga la o solutie de acid clorhidric cu concetratia 20%.Se cere sa calculati Volumul de hidrogen degajat din reactie in conditii normale de temperatura si presiune Afe=56 Ah= 1 Acl=35,5 Ao=16

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MariaE15
0

Răspuns:

Calcul:

Avem reacția chimică de substituție a H din acid de către Fe.

0,56 g Fe.................................................X (L)

Fe                    +   2 HCl →= FeCl₂  +  H₂↑

A=56g/mol atom....................................V molar=22,4 L/ 1 mol gaz

X= 0,56.g.22,4L/mol/56 g/mol=0,224 L condiții normale(c.n.)

R: 0,224L H2, c.n.

Verificați calculele!

Explicație:

La baza aflării necunoscutei (X), volumul de hidrogen (H₂) măsurat în condiții normale de temperatură și presiune, produs în reacția chimică dintre Fe și HCl, stă un calcul stoechiometric, aplicat la acestă ecuație chimică. Sub ecuația chimică vom trece masa atomică la Fe și volumul molar (22,4L) la H₂, iar pe reacție vom scrie la Fe 0,56 g și la H₂, necunoscuta X, L.

De ce această alegere?

Fiindcă se spune în enunț că există 0,56 g de Fe într-o eprubetă, peste care se toarnă o soluție de 20% HCl, dar nu se spune câte grame sau câți mL de soluție, deci nu ne ajută acestă cifră de 20% HCl la calcul. HCl dizolvat în această soluție reacționează și nu știm cât este, pentru a da soluției o concentrație de 20%.

Apoi, dacă se spune că hidrogenul degajat este măsurat în condiții normale, trebuie să ne folosim de volumul molar, al gazelor:

1 mol din orice gaz,  în condiții normale de temperatură și presiune ocupă un volum de 22,4 L.

Alte întrebări interesante