Limba română, întrebare adresată de VaseokNeagu29, 8 ani în urmă

Peste puțin sosi și sămădăulº, vestitul Lică Sămădăul, la Moara cu noroc.

Lică, un om de treizeci și șase de ani, înalt, uscățiv și supt la față, cu mustața lungă, cu ochii mici și verzi și cu sprâncenele dese și împreunate la mijloc. Lică era porcar, însă dintre cei ce poartă cămașă subțire și albă cu floricele, pieptar cu bumbi de argint și bici de carmajin¹, cu codoriștea² de os împodobit cu flori tăiate și cu ghintulețe³ de aur.

El își opri calul înaintea cârciumii, aruncă o privire la Ana, apoi alta la bătrână, care ședeau pe laița de lângă masa cea mare din umbra cerdacului, trase cu ochii o raită primprejur, apoi întrebă unde-i cârciumarul.

‒ Noi suntem, răspunse bătrâna ridicându-se. [...]

‒ Bătrâna ar putea să-și ție gura, grăi Lică după ce se văzu singur cu Ghiță. Mă cunoști?

‒ Nu! răspunse Ghiță, răcit în tot trupul.

‒ Atunci mă știi de nume. Eu sunt Lică, sămădăul... Multe se zic despre mine și dintre multe, multe vor fi adevărate și multe scornite. Tu vezi un lucru: că umblu ziua-n amiază mare pe drumul de țară și nimeni nu mă oprește în cale, că mă duc în oraș și stau de vorbă cu domnii. Voi fi făcut ce voi fi făcut, nu-i vorbă, dar am făcut așa, că orișicine poate să creadă ce-i place, însă nimeni nu știe nimic. [...] Eu voiesc să știu totdeauna cine umblă pe drum, cine trece pe aici, cine ce zice și cine ce face, și voiesc ca nimeni afară de mine să nu știe. Cred că ne-am înțeles!?




3. Menționează, în 50 de cuvinte, două trăsături prin care să argumentezi că textul dat aparține genului epic.

Urgent pls am nevoie la moment . Va rog .Multumesc! Dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de lupugabriel2002
0

Lica era un om de treizeci şi şase de ani, înalt, uscăţiv, supt la faţă, cu mustaţa lungă, cu ochii mici , verzi , cu sprâncene dese şi împreunate la mijloc.

El era porcar, dar se imbraca in cămaşă subţire şi albă ca floricelele, pieptar cu bumbi de argint şi bici de carmajin, cu codoriştea de os împodobit cu flori tăiate şi cu ghintuleţe de aur.

Lica avea un cal care il ajuta in gospodarie.

Alte întrebări interesante