Ed. tehnologică, întrebare adresată de streteanumihaela2006, 8 ani în urmă

piața muncii jud. Botoșani-referat.... Va rog ajutați ma! ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de pasaricagg
0

Răspuns:Regiunea Nord-Est este o zona în care istoria, cultura şi tradiţia sunt prezente şi completează mediul natural, deosebit de atrăgător. Regiunea Nord-Est este cea mai mare regiune de dezvoltare a Romaniei sub aspectul numarului de locuitori şi al suprafetei detinute. Aceasta este compusă din următoarele judeţe: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui.

Conform rezultatelor ultimului Recensământ al Populaţiei, regiunea Nord-Est avea o populaţie totală de 3302.2 mii persoane, fiind astfel cea mai populată regiune a ţării.  

La 01.01.2019 , conform Balanţei Forţei de Muncă, resursele de muncă ale regiunii au fost în număr de 1965.5 mii persoane, din care populaţia ocupată civilă reprezenta 57.7%.

Rata şomajului înregistrat la data de 31 martie 2020 a fost de 4.3%, fiind înregistraţi 49.2 mii şomeri.

Beneficiind de trei centre universitare în regiune, forţa de muncă din Regiunea Nord-Est prezintă un grad înalt de pregătire profesională şi un nivel adecvat de educaţie.  

Beneficiind de o bogată tradiţie istorică, culturală şi spirituală, regiunea îmbină în mod armonios tradiţionalul cu modernul şi trecutul cu prezentul, potenţialul acesteia putând fi folosit pentru dezvoltarea infrastructurii, a zonelor rurale, a turismului şi a resurselor umane. Datorită costurilor scăzute şi a forţei de muncă bine calificate, regiunea este una din cele mai avantajoase zone pentru investiţii.

Din punct de vedere al participării la principalele activităţi economice, ponderea populaţiei ocupate civile în agricultură, silvicultură şi pescuit este de 31% în timp ce în servicii este de 42%, iar în industrie şi construcţii este de 27%.  

Conform datelor statistice ale ANOFM, cei mai importanţi angajatori din regiune, ca număr de angajaţi, sunt: SC Dedeman SRL – Bacău;  Spitalul Clinic  Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon, Amazon Development Center, Delphi Diesel Systems Romania, D.G.A.S.P.C. Vaslui, Universitatea Al.I.Cuza - Iaşi, Spitalul Judetean de Urgente Botoşani, Spitalul Judetean Mavromati Botoşani, Agricola International S.A., Chimcomplex S.A. Borzesti.

Explicație:

Alte întrebări interesante