Limba română, întrebare adresată de maria170108, 8 ani în urmă

Plan de idei ,,Carăbușul de aur’’ de Edgar Allen Poe

Dau coroană!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de aandreialexandru448
2

Explicație:

Cărăbuşul de aur" (în engleză The Gold-Bug) este o povestire a scriitorului american Edgar Allan Poe. Petrecută pe Sullivan's Island din statul Carolina de Sud, povestirea relatează o întâmplare a lui William Legrand, după ce acesta a fost muşcat de un cărăbuş de culoare aurie. Servitorul său, Jupiter, se teme că stăpânul său a înnebunit şi îl anunță pe prietenul lui Legrand, un narator nenumit, care este de acord să-şi viziteze vechiul prieten. Legrand ii atrage pe cei doi într-o aventură după descifrarea unui mesaj secret care-i conduce la o comoară îngropată.

Povestirea este adesea comparată cu „poveştile de raționament" ale lui Poe ca o formă timpurie de literatură detectivistică. Poe a devenit conştient de interesul publicului față de scrierile misterioase în 1840 si le-a cerut cititorilor să-i provoace abilitățile sale de spärgätor de coduri.

El a profitat de popularitatea criptografiei

în scrierea povestirii „Cărăbușul de aur", iar

succesul povestirii se centrează pe o astfelde criptograma. Caracterizarea lui Jupiter, servitorul lui Legrand, a fost criticată ca rasistă dintr-o perspectivă modernă mai ales pentru că discursul său este scris în dialectul negrilor americani şi din cauza replicilor sale adesea comice.

Poe a trimis „Cărăbușul de aur" la un concurs literar organizat de Philadelphia Dollar Newspaper. Povestirea lui a câştigat marele premiu şi a fost publicată în trei numere ale revistei, începând din iunie 1843. Premiul a inclus şi o sumă de 100 de dolari, probabil cea mai mare sumă primită de Poe pentru oricare dintre operele sale. „Cărăbușul de aur" a avut un succes imediat și a devenit cea mai populară și mai citită scriere a lui Poe din timpul vieții sale. Ea a contribuit, de asemenea, la popularizarea criptogramelor şi a scrierii secrete

Explicaţie:

sper să te ajute!


aandreialexandru448: scuze nu am citit cu atentie
aandreialexandru448: u e plan de idei ceea ce am scris
craciuncosti19: bravo mersi ești foarte bun
Alte întrebări interesante