Planul de idei la textul „Satul global"" de Vasile Poenaru.
Răspunsuri la întrebare
Satul Global:
1. acum copii în liniște în deplasăm spre laboratorul de informatică. în ora aceasta vom învăța ce înseamnă internet. lui Luca i se păru că învățătoarea semăna în ziua cea cu Cosânzeana logodnică vântului turbat.
2. v ați îmbrăcat și v ați coafat așa de frumos pentru această oră o întrebă Luca plin de curiozitate.
3. tânăra doamna fu surprinsă de întrebarea lui. da. consider că este o oră foarte importantă pentru voi toți deci și pentru mine pentru că internetul anunță lumea viitorului. dar cum de ți ai dat tu seama?
4. Luca se rușinat și nu mai spuse nimic. copiii intrară în laboratorul de informatică se așeză fiecare la o masă. pe fiecare masă se afla câte un calculator. la aceste calculatoare învățau în mod obișnuit copiii din clasele mai mari dar clasa Luca mai făcuse ore și în alte rânduri aici. învățaseră să deschidă un calculator să scrie o scurtă scrisoare să fac operații matematice simple precum adunarea și scăderea...
5. copii deschide ți calculatoarele fiecare apă stă pe butonul corespunzător și calculatoarele se deschiseră. acum deschideți programul netscap navigator. pentru aceasta fixați săgeata mousseului pe simbolul acelui program și apăsați de două ori pe butonul mouse ului.
6. copiii execută comenzile Pe măsură ce le primeau. doamna e învățat cum să își trimită unuia altuia mesaje prin poșta electronică după ce a acordat fiecărui o adresă de poștă electronică apoi i a întrebat cum credeți că este posibil ca mesajele pe care le scrieți voi pe un alt calculator să ajungă să fie citite pe un alt calculator?
7. Laura o fetiță cu ochii negri și cocodiță lungă castanieră spuse: păi calculatoarele sunt legate cu fire între ele! foarte bună observația zice învățătoarea într un adevăr mesajul transmis este preluat de programul escape navigator și dirijat apoi din calculator în calculator prin firele care le aducă calculatoarele între ele la destinație. toate calculatoarele din această sală sunt legate între ele astfel încât ele formează...
8. o rețetă de calculatoare completă Dragoș un băiat slăbuț scund și inteligent care stătea în fundul clasei.
9. da o rețea de calculatoare aceasta este rețeaua noastră de calculatoare adică rețeaua de calculatoare a școlii spune mi că este o rețea locală.
10. dar și primăria are o rețea de calculatoare mama mea lucrează acolo și știu zise Violeta cea mai înaltă din clasă.
11. de ce nu i trimiți un mesaj despre învățătoarea dar rețeaua noastră este legată la rețeaua lor da Violetta zise învățătoarea aproape toate rețelele sunt legate între ele prin cabluri sau prin fire optice și formează rețeaua națională adică rețeaua întregii țări.
12. Dragoș avoc curiozitate dar rețelele naționale ale tuturor țărilor din Europa sunt legate între ele? tu ce crezi zâmbi învățătoarea. eu cred că da că se leagă între ele și formează rețeaua continentală a Europei și că toate rețele continentale sunt legate între ele formând rețeaua....
13.Rețeaua?! cum mi s ar putea spune să strădui Dragoș să răspundă rețeaua pământului sau rețeaua planetară învățătoarea zâmbi este spuse internet și într adevăr după cum singură ați descoperit internetul este...
14. Violetta se grăbi să completeze internetul este rețeaua planetară de calculatoare prin care oamenii care lucrează la calculatoare pot să comunice între ei.
15.așa este așa este sunteți niște copii inteligenți Dragoș întreabă dar cum se leagă rețelele continentale între ele nu cred că pot lega prin cablu sau fibre optice ca să treacă pe oceane și mări...
16. se leagă prin unde radio prin intermediul sateliților de comunicații spuse Luca. învățătoarea le arăta apoi copiilor cum pot să vadă fiecare pe ecranul propriul calculator paginile de informații așa zisele pagini de web al unor muzee din America al unor fabrici de jucării din Japonia al unor cunoscut interpreți de muzică ușoară.
17. acum tastați adică introduceți cu ajutorul tastelor următoare adresă de internet.www.guv.ro;
18. ce bine ar fi dacă întregul univers ar fi o rețea de calculatoare și i s ar spune satul global nu știu însă cum ar circula informația zise învățătoarea unele radio au viteza luminii dacă trimiți cu această viteză un mesaj pe internet el circulă suficient de repede dar dacă îl trimiți fie la cea mai apropiată stea APIA din centauri îi ia patru ani și patru luni să ajungă acolo iar răspunsul împlinește este alți patru ani și mai bine Luca se încruntă.
19. informații ar trebui să circule cu viteza gândului și atunci când ar mai fi nicio problemă... asta e în povești dragul meu zâmbi învățătoarea nu nu nu mai în povești vru să spună Luca,dar așa minți că îi promise vântului turbat că va păstra tot secret așa că nu mi ai spus nimic.