Limba română, întrebare adresată de mariadenisafrincu, 8 ani în urmă

PLSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de marismilea
2

Text suport: "Zâna Munților",cules de Petre Ispirescu

3. Citește pasajele de mai jos și indică oral ce trăsătură a personajului ilustrează fiecare.

Fiul împăratului

■ "Ajunsese să nu mai aibă dascălii ce să-i dea să învețe." => inteligent,silitor.

■ "Iară el de ce se mărea d-aia se făcea mai cu minte și mai frumos." => înțelept,frumos

■ "Într-una din zile mergând la vânătoare,văzu o turturică,care tot sărea înaintea lui;lui îi fu milă să o vâneze[...]." => milostiv,sensibil.

■ "Fiul împăratului,auzind atâtea vorbe frumoase despre găinăreasă,voi să o vază și el." => curios,dornic să-și cunoască supușii.

■ "...fiindcă-i era rușine feciorului de împărat să râdă și să vorbească așa înaintea tătâne-său[...]." => sfios,respectuos față de părinte și bine crescut.

■ "Deși se făcuse vâlvă că feciorul de împărat este îndrăgostit cu o zână,el însă se apărea înaintea tatălui său că nu știe la sufletul său nimic." => rușinos.

■ "Acesta porunci la niște credincioși ai săi să aibă pregătit la îndemână câteva cazane cu smoală,să le fiarbă în ziua nunții și când va fi înde seară să aștearnă pe drum smoală." => isteț,șiret.

Zâna Munților

■ "Toată curtea împărătească lua în nume de bine pe această găinăreasă,pentru vrednicia și curățenia ei." => vrednică,harnică,curată,o adevărată gospodină.

■ "Ea se purta cu toate slugile cu bună-cuviință,și nimeni nu cuteza să-i zică nici dă-te mai încolo,pentru că ea nu le da prilej de glumă." => serioasă,educată,bine crescută,demnă.

■ "Găinăreasa,cum văzu pe fiul de împărat,își aruncă ochii asupră-i cu o căutătură așa de mângâioasă și așa de plină de dragoste,dară cu smerenie,încât feciorul de împărat se fâstâci oarecum,dară își ținu firea." => îndrăgostită,sensibilă,supusă,modestă.

■ "...găinăreasa se ceru și ea de la vătaf să o lase și pe dânsa să se ducă la preumblare. Vătaful,cam râzând,îi zise:<<Ce-i trebuie chelului? Tichie de mărgăritar>>. Apoi o lăsă. Iară ea,înghițind înfruntarea,nu zise nimic și plecă." => respectuoasă,politicoasă,supusă,pașnică,fricoasă,împăciuitoare.

■ "...ea era așa de bine făcută,încât ochii tuturor rămaseră la dânsa." => frumoasă,atrăgătoare.

■ "Măiastra,dacă se nămoli în smoală,mai bine lăsă condurul acolo decât să întârzie." => punctuală,fermecătoare,speriată să nu fie demascată.

Acest exercițiu l-am făcut în clasă,în cadrul orei de limba și literatura română,cu doamna profesor,iar aceasta a spus că aceste răspunsuri sunt corecte.

Sper că te-am ajutat,iar răspunsul meu este bine efectuat și pe placul tău. Succes la școală și spor la învățat!


mariadenisafrincu: ms
marismilea: Cu drag! Seara buna!
Alte întrebări interesante