Limba română, întrebare adresată de dariascoala, 9 ani în urmă

Poate cineva sa-mi povesteasca pe scurt despre o carte de-a lui Caragiale si sa-mi spuna alte titluri de carti scrise de acest autor? VA ROG!! (dau 10 puncte)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mady21gaby
2
Vizita de Ion Luca Caragiale 
In aceasta carte este vorba despre un copil pe nume ionel care era un baietel obraznic si facea numai nebunii .Una dintre nazbatiile lui era atunci cand era gata sa ii rastoarne masina de spirt a servitoarei si cand a lovit-o pe mama lui in obraz cu o sabie de jucarie .Caragiale venise la ziua lui si ia adus cadou o minge .Ionel a varsat cafeaua pe musafir si ia tornat dulceata in pantofi.In aceasta poveste se vorbeste despre educatia primita de la parinti.

dariascoala: Mersi mult
mady21gaby: cu placere
Răspuns de Cristina282312
2
Doua loturi, Bacalaureat Caldura mare , Vizita ,Bubico- Povestitorul a pornit intr-o calatorie cu trenul. A ales sa stea intr-un compartiment în care se afla o doamna singura care fuma. Cand a intrat, a auzit un mârât, şi un căţel a scos capul dintr-un coşulet aflat lângă doamnă. Acesta a început să latre furios stăpâna lui abia l-a liniştit pe Bubico si tocmai atunci a intrat controlorul sa verifice biletele. Bubico a început sa latre şi mai tare, să schelălăie şi a început să iasă din coşuleţ. Conductorul a plecat iar doamna şi-a aprins o ţigaretă. Povestitorul ar fi vrut sa aprindă si el una. Ion Luca Caragiale s-a apropiat de doamna si a rugat-o sa-i dea si dumnealui un foc. Bubico a inceput iar să latre, a schelălait, a tuşit şi nu s-a potolit decât după ce bărbatul si-a apris tigareta şi s-a aşezat in colţul cel mai îndepărtat. Cucoana l-a laudat pe căţel că este cuminte şi deştept. I-a dat zahăr , apoi lapte intr-un pahar. In timp ce bea, un calător a deschis uşa compartimentului. Bubico a lasat laptele si a inceput iar sa latre. Calatorul s-a retras iar cand catelusul a terminat de baut, doamna si-a turnat si ei lapte tot in acelasi pahar in care a baut catelul .  A povestit apoi cum era sa-l omoare un caine din vecini Bismark al Papadopolinii, fiindcă se dusese s-o curteze pe catelusa acestuia Zambilica. Naratorul ia oferit bomboane lui Bubico, iar acesta s-a lasat, pana la urma, luat in brate. Acesta s- apropiat de fereastra cu catelul in braţe, a deschis fereastra să mai ia aer si, cand trenul a incetinit ca sa treaca pe un pod, ia dat drumul afara catelului. Cucoana,disperata , a tras semnalul de alarmă apoi a leşinat. In gară la Ploieşti doamnei i s-a intocmit procesul-verbal  pentru tragerea semnalului de alarma degeaba . Povestitorul s-a strecurat printre pasagerii îngrămăditi in jur si i-a şoptit la ureche femeii care jelea ca el l-a aruncat pe Bubico. Cand femeia a auzit a lesinat din nou. :)) Imi pare rau daca am greseli de scriere dar m-am grabit. Sper ca te-am ajutat :)


dariascoala: mersi
Alte întrebări interesante