Poate sa imi spune cineva cum inghite Vulpea ? Am de facut un proiect si nu am gasit asta pe net
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
aici e tot sistemul digestiv, sigur e bine ceva pentru cum înghite vulpea
Explicație:
Aparatul digestiv este format din tubul digestiv, glande anexe.
Prin tub digestiv se intelege aparatul digestiv format dintr-o serie de organe:
-cavitatea bucala;
-faringe;
-esofag;
-stomac;
-intestinul subtire;
-intestinul gros.
Cavitatea bucala
E primul segment al tubului digestiv,care comunica posterior cu faringele. Totalitatea dintilor formeaza dentitia, care este temporara - de lapte (20 de dinti) si permanenta - 32 de dinti.
Rolul dentitiei este de a marunti si de a amesteca hrana.
Dentitia este alcatuita din:
-Incisivi- taie hrana;
-canini -sfasie hrana;
-premolari si molari (masele)- maruntesc hrana;
Pe langa rolul de organ de simt, limba contribuie la amestecarea si inghitirea alimentelor.
Faringele au forma unei palnii cu pereti musculo-membranosi si este situat in continuarea cavitatii bucale. La nivelul faringelui se incruciseaza calea respiratorie cu calea digestiva.
Esofagul este un tub musculos,de 20-25 cm lungime,care comunica cu stomacul. Peretele muscular al esofagului este alcatuit din fibre musculare si este captusit cu o mucoasa.
Stomacul (digestia gastrica), partea cea mai dilatata a tubului digestiv; este situat in continuarea esofagului. Stomacul este asezat in cavitatea abdominala, in partea stanga superioara,sub diafragma. Acesta are forma literei J si prezinta doua curburi: curbura mare si curbura mica.
La rumegatoare are 4 camere si o singura camera la restul animalelor.
Bolul alimentar, ajuns in stomac, se amesteca cu sucul gastric.
Apa+HCl+ioni+enzime
Aceste enzime sunt:
-pepsina;
-labfermentul;
-lipaza gastrica.
Intestinul subtire este cel mai lung segment al tubului digestiv.El incepe de la orificul de comunicare cu stomacul (pilor) si are doua portiuni : duodenul si intestinul liber. Aici se finalizeaza digestia gastrica.
Printre vilozitati in grosimea mucoasei intestinului se gasesc glandele intestinale,care secreta sucul intestinal. Digestia chimica a proteinelor,glucidelor si lipidelor e finalizata cu ajutorul enzimelor : glicolitice, proteolitice si lipolitice, prezente in acesta.
Intestinul gros are aproximativ 1,70 m lungime si este alcatuit din cecum, colon si rect.
Glandele anexe ale tubului digestiv sunt:
- Glandele salivare;
- Ficatul;
- Pancreasul;
Glandele salivare sunt glande diseminate sau grupate, cu secretie exocrina, secreta saliva care are rol in digestia bucala.
Ficatul este cea mai voluminoasa glanda digestiva, de culoare rosie-inchisa. Acesta cantareste, in general, intre 1,5 si 2 kg. Depoziteaza numeroase vitamine, precum vitamina A, vitamina B12 si o serie de microelemente esentiale. Produsul de secretie numit bila (fierea) este stocat temporar intr-un rezervor numit vezica biliara. Bila nu contine fermenti, dar are rol important in digestia substantelor nutritive.
Pancreasul este o glanda mixta, cu secretie exocrina (sucul pancreatic care contine tripsina, lipaza si amilaza cu rol in descompunerea substantelor nutritive din furaje) si endocrina (secreta hormonul numit insulina).