Limba română, întrebare adresată de camatarucatalin591, 8 ani în urmă

Poezia Oda( in metru antic)
De Mihai Eminescu

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de babiiivaleria
17

Răspuns:

1.Autorul . Mihai Eminescu

2.Titlu Operei : Oda Soarelui

3.Incaderea in opera /in etapa de creatia/de volum !

Opera apartine ultimei etape de creatie a poetului Mihai Eminescu, etapa in care sunt incluse toate marile poeme asupra carora s-a insistat, Mihai Eminescu avand nevoie de un timp indelungat pentru a le finaliza.

4. Specie literara este o elegie.

5.Tema operei o constituie viziunea asupra conditiei geniului, poezia abstractizand formule metaforice poetice in exprimarea subtemei iubirii, a mortii, a cunoasterii si autocunoasterii.

6.Motivele literare :moartea, ochii, singurătatea, suferinţa, focul, apele, visul, pasărea.

7. Semnificatia titluilui:Titlul „Odă (în metru antic)” denumeṣte creațiile literare lirice cu caracter solemn, în care se face un elogiu. Concordanţa dintre titlul poeziei şi versurile acesteia este evidentă, titlul anticipând semnificaţiile conţinutului liric.

8. Structura Operei Mihai Eminescu a fost cu siguranță un geniu care a luminat atât secolul al XVIII-lea, în care a fost născut, cât și cele două secole următoare, rămânând veșnic în amintirea românilor de pretudinteni, fiind, așa cum îl numește Vasile Ghica, ”Iisus al slovei noastre româneşti.“, iar viziunea sa despre lume și viață este reliefată în creațiile sale din perspectiva romantică.:

9.Sentimenul poetic : Sentimentul ala de jale , de dor , de sperante .

10. In viziunea mea, opera apartine genului liric, iar ca specie literara este o elegie, apartinand curentului romantism.

11.Lirismul subiectiv este subliniat de forma confesiva in dimensiune lirica. Confesiunea lirica ia tonalitate de ruga, oda si elegie, fiind sustinuta de marcile lirico-gramaticale specifice eului poetic.

12. Imaginea vizuala “Cand deodata tu rasari in cale-mi” exprima aparitia suferintei in calea lui, totul intamplandu-se destul de repede.

Imaginea dinamica “Pan-in fund baui” exprima intensitatea trairii eului liric a mortii, adica o traieste din plin.

Explicație: Sper ca o sa te ajute !Succese))

Alte întrebări interesante