Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Poezia Timpul trece de Liviu Damean.De raspuns la intrebarile de mai jos.
Timpul trece si astept i seara
sa rasara luna peste casa
roua sa rasara linga scara
si sa-ti amintesti ca esti frumoasa

Cind e intuneris si tresai,
multe amintiri neincepute
se coboara tainic peste plai-
poate pasari, poate zboruri mute.

Si-mi tresare apa in calimara,
si-mi tresare singele la timple,
si-mi tresare linistea de afara
de tacerea asta care o umple.

Si adorm ca un copil la ghinduri
Ca ma legi cu pletele carunte
cum mai legi padurea si pamintul
si caderea versului de munte.

1.Analizeaza intrun text coerent de 5 enunturi simbol literar al <<lunii>> din prima strofa comparindul cu acelasi simbol din alta poezie.
2.Comentati in 10 rinduru mesajul global al textului in raport cu afirmatia:,,Datoria noastra in fata unui adevarat mister, nu e sal lamurim, ci sal adancim asa de mult incit sal prefacem intrun mister si mai mare".       Lucian Blaga

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de motanudeea
21
1. Analizeaza intr-un text coerent de 5 enunturi simbolul literar al <<lunii>> din prima strofa comparindu-l cu acelasi simbol din alta poezie.

      Pentru Liviu Damian ,,luna'' este un simbol al trecerii timpului, ea sugereaza ca viata se repeta ritmic. In acelasi timp ea reprezinta si un cadru romantac, ea trebuie sa-i aminteasca iubitei ca-i frumoasa. La Fanus Neagu in ,,Dincolo de nisipuri'' luna apare in cele mai dramatice momente ,,Drumul era greu. Copitele se infundau in nisip. Un cal se poticni si necheza. Stapanul ii dadu in cap cu pumnul. In fata rasarise luna. Era galbena si valurita ca obrazul unei batrane''.
      La George Topirceanu in ,,Viata la tara'' luna capata un aspect banal.
      In concluzie pentru fiecare poet sau scriitor luna poate simboliza altceva.

2. Comentati in 10 rinduri mesajul global al textului in raport cu afirmatia:   ,,Datoria noastra in fata unui adevarat mister, nu e sa-l lamurim, ci sa-l adancim asa de mult incit sa-l prefacem intr-un mister si mai mare". (Lucian Blaga)

     Mesajul global al textului il constituie timpul. Timpul care macina lumea se gaseste aproape in toate operele literare. Pentru Lucian Blaga mersul vremii urmeaza o directie  necunoscuta care inapoi nu se mai intoarce. Apoi, afirmatia sa este foarte adevarata fiecare interpreteaza un anumit lucru in felul sau, iar scopul nu este sa-l lamureasca ci sa ne lase pe noi sa deslusim misterul.


Alte întrebări interesante