Pornind de la asertiunea lui Albert Schweitzer: Principiul fundamental al moralității este acela sa binele constă în menținerea, promovarea și îmbunatațirea vieții, iar distrugerea,
vătămarea si limitarea vieții este răul,scrie în limita de 1-1,5 pagini, un eseu structurat cu
tema: Personjele literare care mi-au oferit o lectie de etica (referindu-te la oricare doua texte
din literatura româna potrivite temei
Răspunsuri la întrebare
Eseu despre etică, bine și rău
Etica, trebuie să fie farul călăuzitor al tuturor oamenilor, pentru că fără respectarea normelor de conduită, care să ne ghideze în sens pozitiv în realizarea scopurilor, devenim un sclav al viciilor.
Așa cum spune Albert Schweitzer, "binele constă în menținerea, promovarea și îmbunătățirea vieții, iar distrugerea, vătămarea și limitarea vieții este răul".
Personajele literare care mi-au oferit o lecție de etică, sunt personajele feminine Mara, din "Mara" de Ion Slavici și Mătușa Ruța, din "Păsările tinereții noastre" de Ion Druță.
Mara, din punct de vedere etic, eu o văd o femeie care și-a sacrificat fericirea copiilor pentru a strânge avere pentru ei.
Ea nu a încălcat normele morale, banii i-a câștigat cinstit, dar a devenit avară și a pus accent pe fericirea viitoare a copiilor și nu în prezent, așa cum se observă în fragmentul: "Apar zdrențuroși și desculți, sunt totuși sănătoși și rumeni".
Mătușa Ruța, întruchipează binele, ce doar țăranii ce-și iubesc pământul o au și, mai ales, dacă ei sunt și evlavioși ca ea, binele va fi ceva natural și benefic celor din jur.
Aceste trăsături morale ale Mătușii Ruța, sunt descrise de autor în fragmentul: „Nu la vrăjile ei vine Paulina, ci la vorba ei aducătoare de voie bună şi încredere, la sfătoşenia ei alinătoare”.
Așadar, lecțiile ce le pot învăța din viața acestor personaje, este aceea că trebuie să fiu cumpătat și nu avar și că dacă am posibilitatea să fac bine, atunci să-l fac.
Succes! ⚘