Limba română, întrebare adresată de alunis30, 8 ani în urmă

Pornind de la semnificatia lor,explica diferentele dintre urmatoarele concepte;proces,fenomen,stare.Oferiti cate un exemplu pt fiecare dintre aceste componente.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gabriellaaaaa
0
Cuvântul "proces" poate avea mai multe sensuri. Unul dintre sensuri este acela juridic, spui " Am un proces pe rol cu vecinul", atunci când te judeci cu cineva.
Un alt sens poate fi acela de etapă, de stare prin care trece cineva când spui "Acum trec printr-un proces de schimbare ", te referi la o etapa , la o stare, din viata ta.
De asemenea regretul poate fi un sens , " proces de constiinta" , sau acuzatia " a face cuiva proces de intentie" ,

"Cuvântul fenomen" poate avea , la rândul său mai multe sensuri
Un sens ar fi acela de manifestare a unei stări "fenomenul prin care se trece de la starea solida la starea lichidă "..
Un alt sens este acela de efect , de evolutie din natura sau din societate " Manifestațiile de ieri au dat naștere unui fenomen nou, acela de coagulare a masei de oameni, într-o singură voce: Vocea dreptatii"
Alt sens , poate fi acela de fenomen al naturii " ninsoarea este un fenomen al naturii"

"Stare" poate avea o multitudine de sensuri, in functie de contextul în care e folosit cuvantul
Poate avea sensul de situație în care se află cineva , " Nu e in stare de nimic", poate avea sens de dispoziție, "Nu sunt într-o stare buna azi " , un alt sens este acela de disconfort psihic "Stare încordată " Mai poate avea sens de structura a unui corp " trece din stare gazoasa in stare lichidă "
Stare materială, stare de facto, stare socială.. etc

Diferenta dintre cele trei concepte, este data de structura lor diferita in primul rand. Deși în anumite contexte, ele pot fi sinonime , sunt totusi cuvinte care nu pot fi asimilate unui singur concept. Cele 3 cuvinte, dincolo de a fi " concepte , sunt noțiuni care reflectă diferite idei , principii sau evidențe, care de cele mai multe ori nu sunt asemanatoare!
Alte întrebări interesante