Istorie, întrebare adresată de nelu2001, 9 ani în urmă

pornnd dela declaratia lui alexandru ioan cuza:"de astazi voi sinteti stapini pe bratele voastre,voi aveti o particica de pamint,proprietate si mosie a voastra ,de astazi voi aveti o patrie de iubit si de aparat". Scrieti o comunicare cu referinta la reformele cu caracter economic promovate de domnitor.


nelu2001: oi pornind de la

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de lanadimitrenco
40
Alexandru Ioan Cuza a votat pe 14 August 1864 cea mai impotanta reforma-Legea Rurala prin care se preciza ca din pamintul mosierului urma sa se imparta pina la 2 treimi taranilor.Astfel ei erau impartiti in 3 grupe:fruntasi(4 boi),mijlocasi(2 boi) ,pălmași(fără vite).Astfel urma să li se acorde în Muntenia de la 2 pina la 5,5 ha și în Moldova de la 3 pina la 7,2 ha.Aceste pământuri erau oferite în urma unei răscumpărări plătite pe o perioadă de 15 ani.Se interzicea înstrăinarea lor pe 30 de ani.Însă această reforma nu a avut succesele sperate mulți țărani raminid fără pământuri.

lanadimitrenco: După reformele lui Cuza, slujbele în greacă au fostinterzise, cu excepţia a trei biserici în tot statul. Cuza a mai interzis de asemenea şi tăierea pădurilor mănăstireşti, în mod abuziv, de către călugării cei lacomi de avere. Egumenii greci erau de altfel obligaţi prin decret să restituie toate bunurile şi obiectele de cult Bisericii Române ce ţinea de stat.
lanadimitrenco: De exemplu, episcopul cel nebun, pe nume Filotei, de la Buzău, ce stăpânea o avere considerabilă, rămase fără bunurile sale urmând a fi demis şi înlocuit din funcţie. Un lucru asemănător a păţit şi mitropolitul Moldovei Sofronie Miclescu, pentru că a avut curajul să protesteze împotriva lui Cuza, urmând a fi demis şi el din funcţie şi trimis în surghiun la Slatina, la un alt exilat, pe nume Veniamin.
lanadimitrenco: poti alege care o doresti
Alte întrebări interesante