Limba română, întrebare adresată de binaca56, 8 ani în urmă

Poți să-mi ajutați îmi trebuie un comentariu la poezia pe lângă plopii fără soț ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
5

Pe lângă plopii fără soț este o elegie apărută în anul 1883 în revista Familia care are ca teme centrale iubirea și natura. Ca la toți marii poeți romantici, aceste două teme sunt permanente în poezia eminesciană. Natura este cadrul fizic în care se manifestă toate gesturile poetului, de la atitudinea meditativ-filosofică, la cea erotică, înfățișarea sa constituindu-se pe două dimensiuni esențiale: una terestră, cealaltă cosmică.

Dragostea se află într-o permanentă consonanță cu natura. Natura este stare de suflet în lirica eminesciană, înfățișarea ei fiind dictată de sentiment. Când dragostea se stinge, sentimentului de dezamăgire îi corespunde o natură sumar schițată, cu plopi stingheri, cu întinderi albe, nemiloase și reci.

Pe lângă plopii fără soț este un poem al dorului de dragoste, al visului pur. Este visul tânărului care aspiră spre ideal. Natura este mai săracă, iar componentele ei devin simboluri ale unei stări sufletești de dezolare, rătăcire și o imposibilă întoarcere. Materialitatea iubirii este înlocuită cu o retorică a reproșului, complicată pasional prin gravitatea păgână „ Căci te iubeam cu ochi păgâni […] Părinţii din părinţi.” și intelectual, prin asociații de finețe filosofică. Femeia care nu a împărtășit amorul poetului a ratat șansa de a intra prin devoțiunea iubirii în operă și s-a pierdut în uitare

La nivel compozițional, poezia este alcătuită din 11 catrene, care prezintă două secvențe lirice, graduale, subiective, relevate prin prezența unor mărci lexico-gramaticale precum verbe și pronume la persoana I. În prima secvență lirică, mai mare ca întindere, emoția iubirii este ilustrată într-o gradație ascendentă. Cea de a doua secvență lirică, alcătuită din ultimele trei catrene prezintă într-o gradație descendentă dezamăgirea eșecului erotic.

Întregul text liric este dominat de expresivitate, care se realizează prin intermediul figurilor de stil și a imaginilor artistice. Epitetele precum ochi păgâni, chip adorat, rece ochi au forță afectivă, sugerând senzațiile și emoțiile profunde ale eului liric iar metaforele precum fără soț, un rece ochi de mort sugerează atitudinea dezolată a eului liric și distanțarea geniului determinată de superficialitatea afectivă a femeii iubite.

Ne amintim:

Elegia este o specie a genului liric care se caracterizează prin exprimarea unui sentiment de tristețe, melancolie sau chiar durere.

Mai multe despre elegia Pe lângă plopii fără soț de Mihai Eminescu aici: https://brainly.ro/tema/2506948

Succes și spor la teme!

#SPJ5

Alte întrebări interesante