Istorie, întrebare adresată de iasminaas, 8 ani în urmă

povestea pe scurt din epoca lui ghilgames.E urgent!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de pingufamily205
1

ghilghames a fost împărat in uruk,acesta sa împrietenit cu Enkidu.Acesta nu stia ca Enkidu este creat de zeul Anuu ca sa se razbune pe Ghilgameș pentru faptele lui facute.A venit o zeita si ia spus lui Ghilgameș ca sa îndrăgostiti de el dar acesta o refuza,apoi zeița il omoara pe Enkidu creând o boală.

Tocmai azi am facut si eu aceasta lecție

Răspuns de princessq
0
Epopeea lui Ghilgameș este un poem epic din Mesopotamia antică, aparținând culturii sumero-babiloniene. Este cea mai veche scriere literară păstrată a umanității, datând de la începutul mileniului al III-lea î.Hr. S-a păstrat, lacunar, pe 12 tăblițe de lut, în biblioteca regelui asirian Assurbanipal de la Ninive și povestește faptele eroice ale lui Ghilgameș, legendarul rege al cetății Uruk.

Poemul a fost descoperit abia în secolul al XIX-lea. Probabil de origine sumeriană, dar absorbit și adaptat de civilizațiile succesive ale Mediteranei orientale, poemul conține multe elemente mitologice care aveau să apară în literaturile și tradițiile mitologico-religioase ale civilizațiilor ulterioare.

Potrivit mitului, la solicitările cetățenilor oprimați din Uruk, zeii le-au trimis acestora o creatură uriașă, un sălbatic, pe Enkidu, pentru a-l provoca la luptă corp la corp pe regele Ghilgameș, care îi tiraniza și le necinstea fiicele. Dar confruntarea nu s-a terminat cu o victorie clară a niciuneia dintre părți, astfel încât Ghilgameș și Enkidu au devenit prieteni nedespărțiți. Cei doi au călătorit, au fost părtași la nenumărate aventuri, și-au dovedit eroismul și curajul înfruntând creaturi fantastice periculoase, fapte care le-au dus faima peste mări și țări
Alte întrebări interesante