Limba română, întrebare adresată de Florentinaardelean, 8 ani în urmă

Povestea propriuzisă a operei " Iapa lui voda" de Mihai Sadoveanu? ? ajutatima va rog!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de xFms
1


Totul se petrece intr-o toamna aurie, intr-o indepartata vreme la Hanul Ancutei. In mijlocul trecatorilor adunati in jurul focurilor ca sa povesteasca si sa petreaca. Statea Ancuta, la fel de frumoasa ca mama ei.
Printre acestia se afla si comisul Ionita de la Draganesti care-i uimeste pe ceilalti cu calul sau foarte slab.
Provocat de mos Leonte, comisul se lauda cu descendenta calului sau.
In povestire intervine al doilea plan narativ, in care Ionita povesteste ca in tineretia sa pleca-se calare spre Iasi, unde se astepta ca domnitorul sa-i faca dreptate pentru pamantul mostenit de la tatal sau. In drumul sau spre domnie, in timpul popasului de la hanul Ancutei isi face aparitia un mare boier, caruia i se plange, de nedreptatile indurate, spunand ca daca nici Voda nu-i va face dreptate, il va pofti sa-i pupe iapa nu departe de coada. Ajuns la curtea domneasca, Ionita constata cu surprindere ca boierul pe care il intalnise la han, era chiar domnitorul. Acesta ii face dreptate si se amuza pe seama intamplarii de la han.
Revenind la primul plan narativ, Ionita sustine ca povestea pe care tocmai a spus-o arata de ce calul sau provent din Iapa lui Voda, trebuie privit ca un lucru rar.
Datorita imbinarii celor 2 planuri narative in text apar si 2 povestitori, unul care infatiseaza atmosfera si oameni de la han, iar al doilea comisul Ionita care povesteste o intamplare din tineretia sa.
Alte întrebări interesante