Povestește primul volum La Medeleni
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Scriitorul Ionel Teodoreanu prin romanul "La Medeleni" evidenteza procesul de formare a personalitatii eroilor sai principali : Olguta, Danut si Monica.
La Medeleni este un roman povestire, o proza a memorarilor. Totul porneste din dorinta autorului de a abandona firescul vietii prin crearea unui univers de viata idilic. Acest proces de combinare a realului si basmului are loc in chipuri diferite in cazul celor trei eroi principali ai cartii.
Inzestrat cu o imaginatie bogata, intrucat, in viitor va imbratisa indelenicirea scrisului, Danut evadeaza in lumea lecturilor specifice varstei. Unul din eroii preferati, Ivan Turbinca, nu se lasa prea mult asteptat cand este chemat.De cate ori iese infrant in infruntarile cu Olguta, el apeleaza la turbinca lui Ivan transformandu-se in sultan fioros si-o pedepseste pe Olguta, pentru ca, de indata, sa devina cavaler viteaz si generos, sa-si salveze sora.
Copiii adapteaza jocul dupa evenimente istorice specifice realitatii (razboiul ruso-japonez din 1905), unul devenind amiralul Potemkin, iar altul amiralul Kami-mura.
Spre deosebire de Danut, Olguta are un spirit realist si o neobosita curiozitate de a cunoaste lumea celor maturi si de a se compara cu acestia. Olguta este desteapta si autoritara, ambitionandu-se a subordona tot ce o inconjoara.
In timp ce Danut este romantic, Olguta este o realista.
Intre cei doi frati atat de deosebiti, scriitorul plaseaza pe Monica, ca o punte de legatura intre cele doua extreme. Monica are pozitia unei adevarate zane bune, foarte frumoasa, feminina, cu o personalitate neconturata. Monica penduleaza intre cei doi frati trecand in egala masura de partea Olgutei sau a lui Danut, fara a se contrazice caturi de putin cu ea insasi.
Lumea din "La Medeleni" prezinta viata la tara a unei anumite clase moldovenesti, marea burghezie rurala de dincoace de Milcov. Sunt oameni bogati care traiesc la tara si la oras o vita fara griji dar profund nationala.Mosia Medeleni este ilustrata printr-un trai occidental prin tendinte, facut din lene, din gluma, din lipsa totala a grijii fata de ziua de maine.