Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Povestește textul Pe baza planului simplu de idei din statul palma bărbat după Frații Grimm

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de GiuliaRO
132
Era odata un morar care avea o fata foarte frumoasa. Intr-o zi s-a dus la rege si s-a laudat ca fiica lui poate sa toarca fire de aur din paie.
Regele a cerut ca in a doua zi sa o aduca pe fata.
A doua zi morarul a adus-o pe fata la rege, iar regele i-a poruncit sa toarca toata noaptea fire de aur din paie. A dus-o intr-o odaie si a incuiat-o acolo. Fata a inceput sa planga. dintr-o data usa se deschise. Pe usa intra un spiridus care o intreba de ce plange atat de amarnic. Aceasta ii spuse motivul si spiridusul a intrebat-o ce ii da in achimb daca ii toarce el paiele. Fata ii da margelele ei de la gat. Spiridusul se puse pe tors. Dimineata regele s-a dus sa verifice ce a facut fata. Era foarte multumit, dar el tot mai voia aur. A pus niste soldati sa ii mai aduca paie, dar intr-o camera mai mare. Fata incepu din nou sa planga. Spiridusul vine iar. A intrebat-o ce ii da in schimb. Ea i-a dat inelul ei. Dimineata regele vine sa vada daca fata a terminat de tors si era si mai bucuros cand a vazut cat aur are. El i-a spus fetei ca daca o sa toarva si a treia gramada de paie o sa o ia de nevasta. spiridusul vine din nou si o intreaba ce primeste in schimb. Fata ii zise ca nu mai are nimic de oferit. Spiridusul o puse sa ii promita ca atunci cand va aduce pe lume copii sa ii dea primul copil pe care il va naste.
Dupa un an regina a adus pe lume un copilas.
Dintr-o data intra in camera in care ea era spiridusul. I-a zis sa ii dea ce i-a promis. Rehina se sperie si i-a dat toate bogatiile lumii numai sa nu ii ia copilul, apoi incepu sa planga. Spiridusului i se inmuie inima si i-a dat ragaz trei zile sa ii afle numele. Daca ii afla numele nu ii ia coipilul. Regina s-a gandit toata noaptea la numele pe care le putea avea spiridusul.
A doua zi regina ii spuse toate numele la care s-a gandit, dar de fiecare data el ii raspundea ca nu se numeste asa. Tot in acea zi regina a trimis un sol sa afle cum il cheama pe spiridus.
dimineata in a treia zi inaintea venirii spiridusului solul i-a zis unde este locuinta spiridusului. Ea s-a dus pe furis sa afle cum il cheama, iar el a strigat in gura mare ca il cheama Statu-Palma-Barba-Cot. Regina era foarte fericita.
Cand spiridusul a venit la regat regina l-a intrebat daca il cheama Statu-Palma-Barba-Cot, iar acesta se infurie si o intreba cine i-a spus.

GiuliaRO: stiu textul, si eu l-am avut de povestit :)
Alte întrebări interesante