Limba română, întrebare adresată de serbaneasca, 9 ani în urmă

Povestii morometii (clas a 7-a) uurrrrrgggggeeeeeeeeeennnnnnnttttt,a rooooog


serbaneasca: nici prea scurata,nici prea lunga
serbaneasca: morometii din manualul de romana de a 7a,nu tot romanul
serbaneasca: e chiar asa de mult de scris?ca eu nu pre am nteles
serbaneasca: dar,ms
serbaneasca: ok

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ski
5
expozitia: locul desfasurari actiuni este satul silistea gumesti din campia dunarii. Timpul desfasurari actiuni este cu 2 ani inaintea inceperii celui de-al doilea razboi mondial . 
  
 Actiunea romanului prezinta inca de la inceput viata fam. lui Ilie Moromete si a satului silistea gumesti .Un prim moment al actiunii este intoarcerea de la camp . La intoarcere baieti cei mari , franti de oboseala se trantesc pe prispa casei , iar fetele alearga la garla sa se scalde .Moromete aseaza caruta cu caii si iese la drum sa fumeze o tigara . 
 Un alt moment din viata fam. este cina care se desfasoara dupa traditie . Au loc o serie de conflicte si tensiuni intre membri fam.  Exista un conflict intre Chatrina si Ilie Moromete din cauza pogoanelor de pamant pe care Moromete le vanduse din cauza foametei . Un alt conflict exista intre Chatrina si cei 3 fii vitregi din cauza zestrei pe care o aduna pt. fetele sale . De asemenea baieti erau in conflict cu tatal lor care ii punea sa munca fara sa le ofere ceva in schimb .
  Ilie Moromete este framantat de griji . Una dintre acestea era plata fonciei si asigurarea hranei pt. fam . fara sa risipeasca nimic din pamant . Pentru aceasta face un drum la munte cu o caruta pentru a vinde porumb . Dar afacerea nu esre deloc profitabila deoarece pretul porumbului scade dranatic . 
Baieti pleaca la Bucuresti cu zestrea fetelor . 
  Vazand ca nu se poate descurca Moromete vinde lui Balosu un salcam si un lot de pamant ca sa achite datoriile pe care le are la banca . Situatia pers principal devine apasatoare , el este tot mai apatic , nu mai raspunde la salut si nu mai participa la disputele din poiana lui mocan .Moromete este scos din starea sa atunci cand cel de-al doilea razboi mondial se apropie . 
  
Mult succes ! Ti-am rezumat mai pe scurt .


serbaneasca: sigur dau coroana
Alte întrebări interesante