Limba română, întrebare adresată de totoreancarlaelena9, 8 ani în urmă

Povestire la Cei Trei Copiii Norocoși de Frății Grimm . Va dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de rtanasa45
4

Răspuns:

În această poveste de Fraţii Grimm, un tată, înainte de a pleca în lumea cealaltă, şi-a chemat cei trei copii şi le-a împărţit averea: fiul cel mare s-a ales cu cocoşul, mijlociul cu coasa, iar mezinul cu o pisică.

Deşi nu avea bani să le ofere băieţilor săi, bărbatul le-a dat un sfat, sfatul părintesc: să aibă grijă de darurile moştenite şi poate vor avea norocul să le găsească o întrebuinţare după urma căreia să câştige bani şi să devină bogaţi.

La puţin timp după moartea bătrânului, copiii săi rămânând singuri pe pământ au luat iniţiativa de a pleca în lume, căutându-şi norocul. Băiatul cel mare a fost primul, cel care a spart gheaţa. Pe unde trecea acesta zărea cocoşi stând pe gard, ba pe turlele bisericilor, numai că pe o insulă locuitorii acestui ţinut nu mai văzuseră în viaţa lor o asemenea creatură. Oamenii de pe insulă au fost tare încântaţi de cocoş aşa că au decis să-l cumpere. Stăpânul păsării a primit de la cumpărător atât cât a cerut şi anume aur cât poate duce un măgar.

La întoarcerea flăcăului acasă, fraţii săi mai mici au rămas muţi de uimire; acesta câştigase o adevărată avere de pe urma cocoşului. Nici mijlociul nu se lăsa mai prejos; îşi luă coasa şi plecă în lumea mare să-şi găsească norocul.

Şi acesta ajunse pe o insulă unde oamenii de acolo nu ştiau ce-i aia o coasă. Ajuns aici, flăcăul s-a pus pe cosit ca să le arate celorlalţi la ce este bună unealta din mâna lui. Băştinaşii au rămas uimiţi de unealta fermecată aşa că i-au oferit băiatului un car tras de cal plin cu aur.

Mezinul, uimit de norocul fraţilor săi mai mari nu a stat cu mâna-n sân ci şi-a luat pisica şi a pornit în căutarea norocului.

Acesta ajunse şi el pe o insulă invadată de şoareci. Felina de cum ajunse în acel ţinut s-a şi pus pe treabă, făcând măcel în rândul rozătoarelor.

Regele ţinutului, la rugăminţile oamenilor săi, a cumpărat pisica pe o căruţă plină cu aur.

După atâta muncă depusă, pisicii i-a venit sete şi a început să miaune. Cum nici regele şi nici oamenii lui nu mai auziseră un astfel de sunet, cu toţii au luat-o la fugă de frică ca să nu fie mâncaţi de fiară. Omorând pisica oamenii de pe insulă au scăpat cu viaţă, însă nu au scăpat de şoareci şi de ciumă pentru totdeauna.

Poveştile Fraţilor Grimm sunt pline de haz, dar şi de învăţăminte: această operă ne învaţă că averea părintească nu se risipeşte, ea trebuie înmulţită!

Explicație:

Alte întrebări interesante