Limba română, întrebare adresată de Narci11111, 8 ani în urmă

Povestire pe momentele subiectului la Popa Tanda

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de SkamChris
217
Expozitiunea:Este prezentat locul acțiunii.Aflam că părintele Trandafir este fiul dascălului Pintilie din Butucani ,ajuns preot în același sat.Singurul defect al preotului care iese in evidenta este felul lui deschis de a le spune oamenilor părerea despre ei ,lucru care îi deranjeaza pe mulți săteni.
Intriga:Destul de deranjați de comportarea preotului ,sătenii au intervenit la pritopop pentru a-l muta din Butucani.Asa a ajuns Trandafir preot in satul Saraceni,așezat pe Valea Seacă.
Desfășurarea acțiunii:Acest sat în care a fost mutat Trandafir era foarte sărac,așa că preotul la biserica le povestește despre binefacerile muncii.Dar oameni nu au înțeles,și au ales să nu mai meargă la slujba .
Împins de nevoi ,părintele se apuca de treabă:sa repare pereții casei,apoi acoperișul și cultivând gradina.Din impletitul nuielelor își făcuse o mica afară care scotea un câștig bun,stârnind mirare satenilor.
Punctul culminant:Toate aceste munci au dat roade,iar casa preotului era curata și îngrijită ,iar gradina plina de legume.Cumparase chiar și un cal și trăsură.De aceea de Rusalii a fost veselie și daruri pentru familie.
Deznodământul:Timpul a trecut ,iar călători care trec pe acele locuri rămân uimiți de înfățișarea prospera a satului ,cu case mari și grădini pline de pomi.Biserica a fost reabilitată,acum are un turn înalt,iar preotul locuiește de asemenea într-o casă mare ,noua și arătoasă.Trei generați trăiesc acum in ea,in armonie și înțelegere :Bătrânul preot cu preoteasa ,fiica lor,Mariuca ,cu soțul ei,Coste ,preot tânăr ,vecinul și tovarasul din copilărie.
Toți sunt mandri preotul Trandafir care îl binecuvântează cu orice prilej:Tine-l Doamne,la multi ani ,că este omul lui Dumnezeu".

Alte întrebări interesante