Limba română, întrebare adresată de Anonimulpreferat, 8 ani în urmă

Povestire pe scurt in 25-30 de randuri 'iapa lui Voda'

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de stefaniastefy6
5
Povestirea "Iapa luiVoda"

Face parte din volumul "Hanul Ancutei" . Ca procedeu artistic intalnim "insertia", adica povestire in alta povestire,in povestire sau povestire in rama. Acest procedeu de povestire in povestire mai este intalnit in volumul de povesti arabe:" O mie si una de nopti" dar si in romanul "Decaneronul" al scriitorului italian Giovanni Boccaccio. In povestirea lui sadoveanu exista 2 planuri narative :
1.Primul plan se refera la ceea ce s a intamplat intr un moment trecut
a Hanul Ancutei ,pe timpul Ancutei celei tinere.
2. Al doilea plan narativ povesteste intamplaride mai de demult aici fiind inclusa povestea personajului principal , comisul Ionita.
Inca de la inceput autorul ne introduce intr o atmosfera ca de basm spunandu ne ca la han era vremea petrecerilor ,,a povestilor si a ploilor de Sfantul Ilie . Ca personaj simbol este si hanul care nu era numai han ,ce o adevarata cetate, cu ziduri groase si porti ferecate incat nimanui nu ii era teama sa intre acolo sau sa isi lase oamenii caii ,vitele si carutele la poarta satului. Pe langa Ancuta cea tanara intra in scena adevaratul personaj principal ,comisul Ionita. Sadobeanu intocmeste si un portret fizic acestui personaj: era un om inalt , carunt ,cu fata uscata si adanc brazdata . Avea mustata tusinata ( tunsa scurt) iar la coada ochilor mici pielea ii era scrijelita in creturi marunte si nenumarate . Mai mult din cuprinsul povestirii ne dam seama ca personajul comisul este un om care spune lucrurilor pe nume ,care vrea sa isi faca dreptate cu orice pret ,un om curajos ,onest si demn.

Si mai continua tu!!! Cred ca este de ajuns.
Alte întrebări interesante