Limba română, întrebare adresată de andedeea, 8 ani în urmă

Povestirea(nu rezumat) Sobieski si Romanii va rog sa imi spuneti
MULTUMESC :)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de FlameLeone
9
Sobieski împreună cu Potoțki si Iablonovski decid sa atace cetatea Neamțu.In cetate se aflau doar 19 plăieși care nu vor să le lase cetatea asa de usor asa ca lupta impotrivalui Sobieski pana cand raman fără mâncare si munitie.Sobieski supărat ca 19 oameni i-au tinut piept cere sa fie spanzurati cei ramasi.Iablonovski îl convinge pe Sobieski sa ii lase sa pleca.
Sobieski accepta iar plăieși rămași au plecat spre casele lor.

Bafta: Si as vrea sa îmi dai coroana te rog ;)
Răspuns de StefanStefanut4
7
Pe drumul ce duce catre cetatea neamtului ,la sfârșitul lui septembrie 1866, oastea polona condusa de regele Sobieski ,alaturi de hatamani Iablonoski si Potoski se indreapta catre țara in urma infrangerii suferite .Zarind cetatea Neamtului,Sobieski hotaraste sa o cucerească la îndemnul lui Potoski ,ignorând avertisnentul lui Iablonoski.
In cetate se aflau 19 plaiesi care observând apropierea soți se pregatesc de apărare .Solul trimis de Sobieski cere închinate cetăți ,insa bărbatul,conducătorul moldovenilor refuza.Începe lupta!Sunt pierderi de viață!Înfuriat la vederea numărului mic de românii ce Plaiesi isi accepta cu demnitate soarta.
La intervenția lui Iablonoski,regele constituiaza greseala de asi incalca promisiunea si ii eliberează pe Moldoveni raspandindui pentru curajul lor.
Cetatea ramane pustie Plaiesi indreptandu-se catre munți,iar oastea polona merge spre tara.

Utilizator anonim: ce faci
Alte întrebări interesante