Limba română, întrebare adresată de marcela10, 9 ani în urmă

povestirea pe scurt a lecturi pisica alba urgent dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Ev0LuT10nN
0
Pisica albă, pisica neagră este primul film al lui Kusturica pe care-l văd și vă mărturisesc că m-a făcut foarte curioasă, îmi doresc să mai vizionez și alte producții de-ale sale. Îmi place stilul său caracteristic, condimentat cu un simț al umorului extraordinar. Nu mi-aș fi imaginat că o epopee a țiganilor ar putea fi atât de distractivă.


Personajele din filmul de față - țigani înstăriți și nu prea - viețuiesc într-un decor balcanic, pe malul Dunării, în Serbia. Matko Destanov împarte o locuință lacustră cu bătrânul său tată și cu fiul lui adolescent, Zare. Matko e un coțcar care visează la averea pe care o va face din cumpărarea unui marfar cu benzină și face rost de 70.000 de mărci de la Grga Pitic, un țigan „barosan”, prieten vechi cu tatăl său. Zare, în schimb, visează la blonda Ida, care servește la crâșma bunicii ei și care parcă i-ar face cu ochiul.


Planuriule celor doi Destanovi sunt date peste cap de mahărul Dadan, un țigan exploziv, pasionat de droguri, femei și grendare, care vede în afacerea cu benzină o sursă rapidă și ușoară de venit. Iar când lui Matko îi ajunge cuțitul la os, Dadan pune la cale nunta dintre sora lui Afrodita - o pispirică de care fug toți țiganii singuri - și simpaticul Zare. 


Pisica albă, pisica neagră are o coloană sonoră demențială, personaje exacerbate care nu par false (și care își au originea în copilăria petrecută de regizor în preajma țiganilor dionisiaci), imagini suprerealiste, cât de poate de potrivite în contextul narativ (ca porcul și trabantul ori Obeliscul Negru și al ei talent unic de a scoate cuiele dintr-o bucată de lemn) și o energie generală, care te infectează instantaneu și la fiecare vizionare. E imposibil ca la finalul peliculei lui Kusturica să nu începi să fredonezi Bubamara, imitând mișcările din coate ale lui Danan. Eu cel puțin așa am făcut.



marcela10: imi trebuie povestirea pe scurt
Alte întrebări interesante