Limba română, întrebare adresată de aneimihaipbe4ln, 8 ani în urmă

Povestirea pe scurt a povesti Prâslea cel voinic și merele de aur de Petre Ispirescu va rogggg tare multtttt???!!!!!!!!






Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Luminix
7
Un împărat cu trei fii avea in gradina palatului sau un pom special, care facea mere din aur.
Din pacate, poamele sale nu ajungeau la maturitate, iar imparatul nu se putea bucura de merele de aur.
Astfel, dupa ce au incercat sa pazeasca marul fara nici un rezultat, intr-unul din ani fiul cel mai mare se hotaraste sa pazeasca el marul. Dar, in timp ce il pazea a adormit si, din nou, imparatul nu a vazut merele de aur. In urmatorul an, fiul mijlociu îsi incearca si el puterile, dar degeaba, fara izbanda. Venise si randul celui mai mic, lui Prâslea și, acesta stiind din experienta fratilor lui ca nu poate sta treaz intreaga noapte, isi ciopli niste sulite cu varf ascutit, patru la numar, si le aseaza in spatele sau, in fata, la stanga si la dreapta sa, astfel incat, daca ar fi adormit si i-ar fi cazut capul in vreuna din parti, cu siguranta, intepaturile sulitelor l-ar fi trezit. Cu toate astea, a atipit dar trezit de zgomot trase cu arcul inspre mar, de unde venea zgomotul.
Astfel, dihania care fura merele a fugit ranita, iar in pom ramasesera cateva mere pe care Praslea i le-a dus imlaratului.
Hotarati sa prinda hotul, au pornit cei trei frati dupa dâra de sange lasata de dihania ranita. Au ajuns la o prapastie unde coboara doar Praslea.Aici gaseste un palat de arama in care era o fata de la care afla ca in celelalte palate, de argint si de aur se mai afla si surorile fetei, rapite si ele, asteptand ca zmeii, care locuiau acolo, sa le ia de sotii.
Praslea i-a infruntat pe primii doi zmei, le-a salvat pe fete si le-a trimis in afara prapastiei, la fratii sai.
Apoi a pornit spre ultimul palat, de aur, unde locuia si zmeul care fura merele de aur.
Dupa ce l-a invins, feciorul mai mic al imparatului a salvat puii unei zgripțuroaice, iar aceasta l-a ajutat sa iads. Asa afla ca cei doi frati nerecunoscatori s-au casatorit cu fetele, iar cea de a treia il astepta pe el.
Fata se va marita doar cu acela care ii aducea o furca si un caier din aur. Praslea, cu ajutorul argintarului imparatului le faurise si i le trimise. Astfel si-a dat seama fata ca Praslea a iesit din prapastie si msi ceru o closca cu puii de aur. Dupa ce le-a primit, a trimis dupa cel ce le facuse. Praslea apare, fata il recunoaste, tatal sau se supara pe fratii sai ca l-au mintit, se casatoreste Praslea cu fata de imparat, isi iarta fratii dar spune ca pedeapsa o vor primi de la Dumnezeu.
S-au intrecut in aruncatul cu sagetile, iar pe Praslea sageata nu il strapunse, in timp ce fratii lui au murit.
Alte întrebări interesante