povestirea popa tanda de Ioan Slavici capitolul 1
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Personajul literar reprezintă o instanță narativă, o creație a autorului menită a exprima viziunea acestuia asupra unei teme literare, aceasta fiind transmisă cititorului prin fapte, relații, vorbe și comportament specifice naturii sale ficționale. Personajul central al operei literare „Popa Tanda” de Ioan Slavici este Părintele Trandafir și reprezintă un model pentru comunitatea din care face parte .
În primul rând, se remarcă faptul că Părintele Trandafir ia parte la toate evenimentele. Părintele Trandafir este preot în satul Butucani , un sat cu oameni bogați și harnici . Părintele este însă aspru la vorba , ceea ce îi supăra pe săteni.Aceștia îl reclama la protopop, iar episcopul hotărăște trimiterea preotului sa slujească satul Saraceni . Preotul constata ca saraceni sunt oameni nevoiasi si ca,în aceasta situatie , nici familia lui nu va avea cele trebuitoare. Încearcă prin diferite metode sa îi determine pe oameni sa muncească, dar nu reușește. Mai intai le vorbește în timpul slujbei despre lene ca păcat . Apoi le da sfaturi . Recurge de asemenea la batjocură și la ocară . Oamenii procedeaza la fel, dar de treaba nu se apuca . Mai mult, îl reclama pe Parintele Trandafir, poreclit Popa Tanda pentru ca îi plăcea sa tandaleasca, la epicopie.De data aceasta preotul rămâne în sat. Necăjit, se apuca el însuși de treaba, își îngrijește gospodăria . Saracenii încep să-l invidieze, dar și să-l admire. Sătenii îi preiau comportamentul și își îngrijesc gospodăriile. Satul devine înfloritor, iar Părintele Trandafir este înconjurat de dragostea familiei sale.
În al doilea rând, se observă un portret bine conturat. Preotul Trandafir este caracterizat direct, atat cat de narator, de alte personaje, cat si indirect prin faptele sale, gandurile, framantarile,limbaj, numele purtat si relatile cu celelalte personaje.
Inca de la inceputul operei, este caracterizat direct de catre narator, care ne ofera informatii legate de statutul social si originea sa : provine din Butucani și este unul dintre cei doi copii ai dascalului Pintilie.
Potretul moral este realizat prin mai multe procedee indirecte, astfel faptele si felul sau de a vorbi sunt dovada si unui model de virtute : " om priceput, calculat" deoarece "vorbeste drept si cumpanit" si nu in ultimul rand, un om pregatit. Totusi, preotul este prea direct cu enoriasii si de aceea are de suferit, fiind mutat din Butucani in Saraceni.
Trasaturile sale de caracter sunt completate de atitudinea pe care o adopta fata de saraceni. Astfel da dovada de ambiție si perseverenta in incercarile sale de a-i schimba : tine slujbe interesante, ii viziteaza, le da sfaturi, insa fara niciun rezultat. In ciuda obstacolelor, gaseste metoda protrivita in atingerea scopului propus.
Caracterizarea prin nume constituie o alta metoda indirecta, vorbele sale, fiind considerate la inceput, de saraceni, o pierdere de timp, adica "o trandalitura", fiind astfel poreclit " Popa Tanda".Atitudinea naratorului fata de personaj este critică ironica, iar Parintele Trandafir reprezinta un personaj eponim.
In opinia mea, parintele Trandafir, reprezinta tipul omului perseverent, care stie sa se impuna in fata celorlalti, oferindu-le un model de comportament demn de urmat.
Explicație:
Crede-mă ca este corect pentru ca eu l-am făcut împreună cu profesoara mea de română respectând planul unei povestiri dar acum depinde și de ce clasa ești.
Sper ca te-am ajutat și ca ai înțeles dacă nu poți sa îmi scrii, succes!!