Limba română, întrebare adresată de EmIPlatoc, 9 ani în urmă

Povestirea Stan Bolovan de Ioan Slavici pe scurt

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de valeria9000
126

In basmul “Stan Bolovan”, este vorba despre un barbat pe nume Stan care isi dorea foarte multi copii.

            Intr-o zi venira la el Dumezeu si Sf. Petru, pe care acesta i-a primit cu bucurie si i-a servit cu ce au dorit. La plecare, Dumnezeu i-a spun sa-si puna o dorinta pe ca i-o va indeplini. Si asa a fost. Stan s-a trezit cu 100 de copii carora le era foame.

            Acesta nu avea ce sa le dea de mancare asa ca a plecat in lume a gasit de lucru la niste zmei care il rasplateau cu 7 saci plini cu galbeni daca le indeplinea 3 sarcini.

            Prima sarcina a fost sa impinga un bolovan imens. Fiind baiat istet l-a pacalit pe zmeu ca daca il arunca loveste luna si nu este bine fiindca bolovanul era mostenit insasi de la bunicul zmeului.

            A doua sarcina a fost de a aduca 12 piei de boi pline cu apa care abia le putea cara pana la fantana aflata departe de casa zmeilor si a reusit sa-l pacaleasca din nou pe zmeu.

            A treia sarcina a fost sa taie lemne dintr-o padure dupa care sa le aduca acasa, pacalindu-l din nou pe zmeu sa faca treaba in locul lui.

            La sfarsit zmeilor nu le convenea sa ii dea lui Stan galbenii si au vrut sa-l omoare dar acesta i-a pacalit din nou.

            Cand sa duca acasa sacii cu galbeni a pacalit un zmeu sa ii duca acasa galbenii si acesta a avut o viata minunata cu copii sai.

Mi-a placut aceast basm deoarece Stan a fost un om istet dar in acelasi timp si viclean pacalindu-i pe zmei si facandu-i sa ii dea rasplata


EmIPlatoc: Multumesc.
valeria9000: cu placere
Alte întrebări interesante