Limba română, întrebare adresată de florentinamitale, 8 ani în urmă

povestirea textului râde castanul după Emilia Căldăraru​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AlexandraF
11

Povestirea este o specie a genului epic, în proză, în care se relatează fapte din punctul de vedere al unui narator, care este martor sau participant (sau ambele variante) la evenimentul povestit. Povestirea este de obicei de mică întindere, relatează un singur fapt, are personaje puține, iar interesul cititorului se concentrează asupra situației narate.

Povestirea textului, Râde Castanul după Emilia Căldăraru​, poate fi următoarea:

Copiii aleargă în sala de clasă să-și ocupe locul în banca. Este mare agitație. Nu doar clasa s-a schimbat, ci și elevii. Unii și-au schimbat coafura, obiceiurile, chiar și vorbele.

Nu ar fi băgat toate acestea în seama daca nu se întâmpla ceva deosebit fata de alti ani: o fată a remarcat că acum castanul se afla lângă fereastra clasei lor și a țipat de bucurie.

Toți copiii s-au dus la geam să-l privească. Castanul le-a fost alături în fiecare an de școală, încă din prima zi. Însă, naratorul considera că pomul îi aparține, deoarece el are altfel de amintiri cu acesta.

Într-o vara, când toți se bucurau de vacanță, el avea corigența la matematică. Căutând un loc ferit de soare unde să învețe, a ajuns la umbra castanului, pe o banca din curtea școlii.

Zi de zi, timp de două săptămâni, a încercat să rezolve o problemă, stând sub crengile castanului. La un moment dat, s-a auzit o voce care l-a îndemnat să se gândească la o metodă și sigur va reuși. Era un tânăr înalt, brunet, ce îi spune că a ieșit din castan.

În zilele ce au urmat, a discutat cu “Făt-Frumos din castan” despre cărți, școală, a rezolvat probleme și a ajuns să-i placă matematica. Au repetat împreună, iar înainte de examen acesta a venit să-i ureze success.

După examen, s-a întors la castan să-i mulțumească lui “Făt-Frumos” deoarece a luat o nota mare, dar acesta nu a mai apărut.

Deodată, cineva l-a înghiontit și l-a făcut să tresară din visare. Noul profesor de matematică tocmai ce intrase în clasă. Toți copiii l-au salutat, însă naratorul a avut un salut întârziat. Sunând caraghios, castanul a început să râdă.  

Mai multe informații despre opera, Râde Castanul după Emilia Căldăraru, poți citi aici: https://brainly.ro/tema/10016516

Spor la teme!

#SPJ1

Alte întrebări interesante