Limba română, întrebare adresată de lucianandrisoaia, 9 ani în urmă

Povestiți conținutul narațiunii Aleodor împărat,urmărind planul simplu de idei

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de stelageormanean
2
      A fost odata un imparat.Atunci cand ajunse la batranete, dobandi un fiu.Numele lui era Aleodor. Pe patul de moarte, imparatul i-a zis ca poate sa vaneze in multe locuri, mai putin pe mosia lui Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-iepure-schoip.
     Aleodor se urca pe tron.Intr-o zi, nu stiu cum si ajunse pe mosia monstrului de care tatal sau a zis sa nu vaneze.El ii ceru pentru a scapa teafar,sa ii aduca pe fata lui Verde imparat.Zis si facut.
     Pe drum, se intalni cu o stiuca, era la ananghie.Aleodor o vru sa o manance, dar la rugamintea ei o cruta.Ea ii darui un solzisor si ii spuse ca atunci cand va avea nevoie de ajutor va veni. Mai merse el ce merse si dadu de o cioara care avea o aripa rupta.Baiatul ar fi vrut sa o manance, darea il ruga sa o crute. La sfarsit ii dadu o pana si spuse ca, daca va avea vreodat nevoie de ea, va veni.Mai merge si da de un taune. Aleodor ar fi vrut sa-l calce, dar la rugamintea acestuia, printul il cruta.Taunele ii dadu un puf din aripioara si ii zise ce i-au zis si celelalte animale.
       Ajunse in sfarsit la imparat si il ruga sa ii dea fata.Imparatul ii zise ca este de acord, dar va trebuii sa respecte obiceiul de acolo, ca barbatul sa se ascunda de trei ori si fata trebuie sa il gaseasca.Daca printesa nu il va gasi, o va putea lua.Prima oara el chema stiuca sa-l ajute, iar ea il transforma intr-o scoica si il ascunse pe funndul marii.Fata il gasi.A doua oara chema cioara, iar ea il transforma intr-o cioara mica.Fata il gasi si de aceasta data.Ultima data chema taunul.El il transforma intr-o lindina si o ascunse chiar in coada fetei.De data asta, fata nu-l gasi.Aleodor se arata si pleca impreuna cu fata.Ea se indragosti de el.
           Baiatul, cand ajunse la Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop ii dadu fata si pleca.Printesa facu ce facu si il omorî pe Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop.
           Apoi Aleodor se casatori cu printesa si traira fericiti,
pana la adânci batraneti.


stelageormanean: Sper ca te-am ajutat
Alte întrebări interesante