Limba română, întrebare adresată de biancaflorentina2, 9 ani în urmă

Povestiți pe scurt desfășurarea nunții lui Calin cu fata de imparat

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Rodi11
37
A doua parte a poeziei cuprinde nunta împărătească , desfasurarea ei, obiceiurile si descrierea codrului in care are loc nunta.
Cu toate ca este o nunta împărătească recunoastem in ea prezentarea traditiilor unei nunți tărănesti. Nunta împărătească se desfasoara langa un lac langa codru, tipic creației eminesciene.
Participarea invitatilor la aceasta nuntă aminteste de atmosfera basmului din care s-a inspirat si anume "Călin Nebunul".
Participantii la nunta sunt "împărați si imparatese", " feti frumosi cu par de aur", " sagalnicul pepelea",iar socrul mare craiul reprezintă personajul caruia i se da importantă , fiind înconjurat de pagi.
Mireasa este prezentată prin epitete care sugereaza calitățile ei : gingasia, delicatetea,frumusețea morala si fizică cum ar fi :"gingasia miresei", "fata-i rosie ca mărul copt","fericirea ochii umezi ","par de aur", " flori albastre".
Mirele este prezentat mai putin sub aspect fizic , el este tot un fiu de împărat cu un suflet curat si nobil.
La aceasta nunta cu fete de împărați canta viorile exact ca la o nunta țărănească.Aici întâlnim comuniunea omului cu natura.
Alte întrebări interesante