Limba română, întrebare adresată de max2, 9 ani în urmă

Povestiti pe scurt o legenda si spuneti si titlul legendei

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dodolyyna
4
Era odată un voievod pe nume Dragoş, care trăia în acea parte din România care se numeşte Maramureş. 
Legenda spune că, umblând el la vânătoare, a auzit că fraţii lui, românii de la răsărit de munţii Carpaţi, de pe valea râurilor Siret şi Prut, sufereau mult din pricină ca-i jefuiau şi-i ucideau tătarii. 
Cu vitejii lui din Maramureş, Dragoş a trecut munţii la răsărit, ca să-i ajute în lupta cu tătarii. Prin munţi, în calea lui Dragoş şi a vitejilor săi, a ieşit un bour 
Întâi l-a simţit căţelandra lui Dragoş,  numită Molda. Şi, simţindu-l, a alergat după el, lătrând ascuţit. Dar oricât de fioros era acel bour, Dragoş tot l-a ochit cu săgeata şi l-a înţepat cu suliţă. Acea fiară a mai fugit încă mult . A trecut şi un râu cu apă mare; Molda, după dânsa, gonea din răsputeri s-o prindă. Dar râul fiind adânc şi valurile lui repezi, biata cățelusă  Molda s-a înecat.
Cu plăcere .

dodolyyna: Titlul : Legenda lui Dragăș Vodă .
max2: dar nu asta alta
max2: pe asta am studiato deja
dodolyyna: ce coincidentă :))
dodolyyna: Originea sărbătorii mărțișorului, prin prezența sa atât Români cât și la Bulgari (sub numele de Martenița), este considerată ca fiind datorată substratului comun Daco-Tracic, anterior romanizării la primii și slavizării la ultimii.
Se mai consideră deasemenea că sărbătoarea mărțișorului a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul războiului, ci și al
fertilității și vegetației. Această dualitate este rema
dodolyyna: titlul : originea sărbătoriri mărțișorului
Alte întrebări interesante