Geografie, întrebare adresată de Amica10, 8 ani în urmă

Pozitia economico geografica a orasului ungheni care este?va rog raspuns complet .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Irina1986
3
Economia locală

Orașul Ungheni are o economie diversificată, sectorul industrial fiind reprezentat de întreprinderi din industria alimentară, ușoară, de confecții și a materialelor de construcție.
Întreprinderile din industria alimentară „Ungheni Vin” (producerea vinului), S.A. „Ecovit” (conserve și sucuri), Fabrica de conserve, S.A. „Cereale-Prut”, S.R.L. „Danova-Prim” activează cu succes. Industria  ușoară este reprezentată de S.R.L. „Moldabela” (producerea covoarelor), întreprinderea „Lear Corpration” (confecționarea huselor). În fabricarea materialelor de construcție sînt antrenate întreprinderile „Javelin N.A.” și „BNV”, „Ceramica-Ungheni” S.A. Orașul dispune de cale ferată și punct vamal.

Zona economică liberă „Ungheni-Business” a fost creată în anul 2002, pe un termen de 25 ani, şi include o suprafaţă de 42,34 ha. În prezent, în zonă sînt înregistraţi 44 rezidenţi, 17 dintre care sînt autohtoni, iar 27 sînt creaţi în comun cu investitorii din 6 ţări: Italia, Austria, Rusia, România, Belgia şi Polonia. Volumul total al investiţiilor în Zona „Ungheni-Business”, din momentul deschiderii acesteia în 2003, a constitut 34,2 mln. dolari SUA. Zonei „Ungheni-Business” îi revin circa 30% din totalul investiţiilor în cele şase Zone Economice Libere.
Principalele direcţii de activitate ale rezidenţilor zonei economice libere sînt producerea şi asamblarea mobilei, fabricarea PET-preform, îmbutelierea băuturilor nealcoolice şi apei potabile, producerea covoarelor, modulelor electronice, ambalajelor pentru bijuterii, vopselelor şi lacurilor industriale, scîndurii şi a lemnului tăiat, paletelor din lemn etc. În anul 2008, volumul vînzărilor nete a producţiei industriale din ZEL „Ungheni-Business” a constituit 554,8 mln. lei, dintre care 76,2% din producţie a fost exportată. ZEL „Ungheni-Business” produce peste 40% din volumul total al producţiei industriale din toate Zonele Economice Libere.

Alte întrebări interesante