Istorie, întrebare adresată de marianmaria685, 8 ani în urmă

Precizati care este principala putere economică a lumii in această perioadă.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de panzerschreck43
0

Răspuns:

Incontestabil, Statele Unite ale Americii rămân puterea economică numărul unu la nivel mondial, dar, totodată este mai mult decât evident faptul că, în ultimii 15-20 de ani, SUA are de înfruntat un competitor pe măsură: China. Confruntarea, să sperăm doar economică, nu și una militară, va fi una acerbă între cele două superputeri. SUA, conștiente de potențialul Chinei, nu cred că se vor lăsa foarte ușor depășită. Dacă privim în istorie, mari puteri mondiale, continentale sau regionale, după o perioadă mai scurtă sau mai lungă de dominație efectivă, au trebuit să lase locul altor mari puteri. În acest registru, aș aminti: Imperiul persan, Imperiul macedonean, Imperiul roman, Imperiul spaniol, Imperiul otoman, Imperiul francez etc.

Explicație:

          Previziunile specialiștilor în domeniul economic anticipează faptul că în cel mult zece ani, în acest ritm de creștere, China va depăși SUA la mai multe capitole, devenind principala putere economică mondială. Nu vom ști niciodată decât în momentul în care acest lucru se va întâmpla. În joc pot intra, între timp, și alte variabile care pot influența evoluția economică a statelor într-un fel sau altul. Ne putem referi chiar la actuala criză sanitară ce a zguduit planeta, criză din care, se pare, China nu va ieși foarte șifonată.  Criza economică care a cuprins lumea în 2008, a zguduit serios SUA, punând sub semnul întrebării poziția acestora de lider mondial, implicit din punct de vedere economic, că ci acest lucru ne interesează, numeroși analiști întrevăzând, la vremea respectivă, declinul inevitabil al acestora, ori realitatea a demonstrat, în numai câțiva ani, revirimentul economic.

        SUA sunt și o mare putere militară în acest moment, cheltuind în domeniul apărării cât Rusia, China, Franța, Marea Britanie, Germania, Japonia și India la un loc, aspect care spune iarăși multe despre forța americană.  Portavioanele americane controlează mările și oceanele, NATO, cea mai puternică alianță militară din istorie, este controlată de americani, influența politică, diplomatică, militară și economică a acestora fiind mai evidentă decât oricând.

     Din punctul meu de vedere, un volum mai mare al producției economiei chineze nu s-ar traduce și printr-o prosperitate imediată a locuitorilor Chinei. Să nu uităm, în ciuda ascensiunii fulminante a economiei chineze, peste 200 000 000 de chinezi trăiesc sub pragul sărăciei, China confruntându-se cu și cu dezechilibre între regiuni: regiuni foarte bogate în sud-est, mai sărace în nord și vest, migrație internă dinspre rural spre urban etc.  Dar, între timp au apărut și alți jucători pe arena internațională. Să fi venit vremea ca supremația americană de mai bine de un secol să lase locul altei mari puteri?

Alte întrebări interesante