Biologie, întrebare adresată de mirimichela82, 8 ani în urmă

Precizați cinci boli ale aparatului cardiovascular​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Tudorpaap
0

Răspuns:

Boala cardiaca reumatismala. Deteriorarea muschiului cardiac si a valvelor cardiace provocate de febra reumatica, determinata de bacterii streptococice.

Anevrism de aorta si disectie. Dilatarea si ruptura aortei. Factori de risc: varsta inaintata, hipertensiune arteriala constanta, sindromul Marfan, tulburari cardiace congenitale, sifilis, si alte tulburari infectioase si inflamatorii

Tromboza venoasa profunda (TVP) si embolism pulmonar. Trombii de la nivelul venelor picioarelor, care se pot disloca si muta la nivelul inimii si plamanilor. Factori de risc: Interventie chirurgicala, obezitate, cancer, episod anterior de TVP, nastere recenta, folosirea contraceptivelor orale si a terapiei de substitutie hormonala, perioade lungi de imobilitate (de exemplu, in calatorii), niveluri ridicate de hemocisteina in sange.

Boala arteriala periferica. Boala arterelor care alimenteaza bratele si picioarele. Factori de risc: aceiasi ca in cazul bolii coronariene.

Accidentul vascular cerebral. Se produce ca urmare a intreruperii alimentarii cu sange catre creier. Acest lucru se poate produce fie ca urmare a unui blocaj (accident ischemic) sau o ruptura a unui vas de sange (accident hemoragic). Factori de risc: Hipertensiunea arteriala, fibrilatia atriala (o tulburare de ritm cardiac), colesterolul crescut, consumul de tutun, alimentatia nesanatoasa, sedentarismul, diabetul si varsta inaintata

Alte întrebări interesante