Precizați părțile de propoziție propozițiile între care se realizează coordonarea, precum
si mijloacele de realizare ale acesteia
Che
El o sa fie Fat-Frumos şi drăgăstos, şi parte n-o să aveți de el."
Imparatul se afla la masă cu tosi boierii şi slujbaşii împărăţiei.
Zämnd intr-un colt un cal răpciungos şi bubos şi slab, se duce la dansul.
Fat-Frumos, dupa ce răscoli trei zile şi trei nopti, găsi în sfârşit, in fundul umu tron
vechi, anmele şi hainele tätäne-său de când era fläcău, dar foarte ruginite.
Trebuie să cen de la tätäne-tău paloșul, sulita, arcul, toba cu săgeţile şi hainele
A fost odată un impărat mare și o impărăteasă."
Zma şi noaptea păzesc cu neadormire şi sunt multe foarte."
Så re fii bine şi in scări, şi de coama mea.
(Petre Ispirescu, Tinerete fără de bătrâneţe şi viaţă fără de moarte)
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
„Este mai bine ca anul trecut. Nu este nimic interpretabil. Un copil care a învățat ar trebui să ia peste 9.50. La subiectele astea nu prea aveai unde să pierzi din neatenție”, a spus Carmen Stoica, profesoară de limba română.
La primul subiect, la subpunctul cu antonimele date, răspunsul era: pentru frumoasă antonimul era urâtă, pentru bucurie antonimul era tristețe, iar pentru venea – pleca.
Rolul cratimei în secvența încât p-aci era putea fi explicat în mai multe feluri. „Aici, puteau scrie că rolul cratimei era eludarea unei vocale sau rostirea împreună a două cuvinte, sau că desparte două părți de vorbire. Puteau să spună mai multe variante”, a spus Carmen Stoica.
La cel de-al treilea subpunct de la primul subiect, care se referea la transcrierea cuvintelor care se referă la timpul acțiunii, acestea erau: a fost odată ca niciodată, a doua zi, spre seară, într-o zi.
La cel de-al patrulea subpunct, în care se cerea formularea a două idei principale/secundare, răspunsul era pentru ideea principală: „Împăratul avea în grădina sa un măr de aur”. Idei secundare puteau fi: „Pomul face roade, dar împăratul nu vede merele”, „Împăratul nu se bucură de roade”. „Aici nu mi se pare o idee foarte bună să scrie și idei principale și idei secundare. Ei aveau voie să scrie poate o propoziție principală, fie una secundară. Copiii vor scrie la întâmplare o propoziție principală, una secundară. Le putem combina în toate felurile posibile. Eu le-aș fi făcut pe amândouă principale”, a mai spus Carmen Stoica.