Istorie, întrebare adresată de roxy4053, 8 ani în urmă

Precizați rolul comuniștilor în derularea alegerilor din 1946

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de TatianaB
3

Alegerile parlamentare din România din 1946 au avut loc pe 19 noiembrie 1946 în Regatul României. Conform rezultatelor oficiale câștigătorii au fost Partidul Comunist Român (PCR) și aliații săi din Blocul Partidelor Democrate (BPD).

Rolul comuniștilor este însemnat în derularea alegerilor din 1946 pentru că istoricii consideră aceste alegeri falsificate la greu de Blocul Partidelor Democrate de unde și făceau parte comuniștii. BPD a condus o campanie electorală ce se baza pe abuzuri și prin folosirea tacticilor de intimidare a partidelor istorice - PNL și PNȚ.

Luând în considerație faptul că aceste alegeri au avut loc la scurt timp după  terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, iar trupele de ocupație sovietice erau în țară, nu se poate vorbi de alegeri transparente și voluntare. Procesul electoral câștigat de comuniști este o caracteristică asemănătoare pentru toate țările ocupate de Armata Roșie.

Dacă e să vorbim de însuși perioada campaniei electorale și a alegerilor propriu-zise, au fost semnalate multe încălcări, acte de violență cât și acțiuni de intimidare generală executate de detașamente ale BPD-ului. A fost înregistrat de asemenea un caz când membrii blocului au ucis un lider local al PNȚ-ului.

Este de precizat că libertatea de asociere a fost redusă printr-o serie de legi, chiar înainte de alegeri. Din cauza măsurilor legislative în supravegherea procesului electoral a fost limitată intervenția autorităților judiciare. Ca efect supravegherea proceselor a căzut în sarcina autorităților locale, iar multe din ele erau deja controlate de comuniști. Resursele statului, de la începutul campaniei electorale au fost mobilizate în sprijinul BPD-ului.

Victoria comuniștilor în România a dus la apartenența ei la blocul răsăritean. În următoarele luni după victorie, comuniștii și-au concentrat puterile pentru a reduce la tăcere opoziția și pentru a câștiga monopolul puterii.

În concluzie putem spune că în derularea alegerilor din 1946, comuniștii au avut un rol decisiv. Odată cu victoria lor, România a fost proclamată Republica Populară Română (30 decembrie 1947), aceasta însemnând primul stadiu al regimului comunist din țară.

Despre caracteristicile regimului comunist din România putem citi aici: https://brainly.ro/tema/593101

Succes!

#SPJ1

Alte întrebări interesante