Precizati rolul dialogului
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Dialogul este modul de expunere care constă în succesiunea replicilor dintre două sau mai multe personaje, prin care se comunică în mod direct idei, informații, opinii.
Explicație:
I. La nivelul formei, dialogul se caracterizează prin prezența liniei de dialog la începutul fiecărei replici, prin folosirea construcțiilor exclamative și interogative, a vocativelor și imperativelor, a interjecțiilor. Apar, de asemenea, verbele zicerii (verba dicenda) care asigură trecerea de la vorbirea directă la cea indirectă.
Orice dialog include și o componentă nonverbală-elemente ce surprind atitudinea vorbitorului-care în scris se materializează prin anumite explicații, aprecieri ale naratorului (exemplu :,, -Vino aici, zise ea cu calm.”)
II. Tipuri de dialog: formal și informal.
- Dialogul formal se caracterizează prin folosirea anumitor norme de politețe, limbajul respectă anumite norme de exprimare ale limbii literare, contextul fiind unul oficial, public.
- Dialogul informal se derulează într-un context familiar, având cel mai adesea forma conversației cotidiene (între colegi, în familie, pe stradă etc.)
III. Rolul dialogului în operele lirice, epice și dramatice
- În opera literara epică, dialogul dinamizează acțiunea și ajută la caracterizarea personajelor prin conținutul lui, punând în lumină relațiile dintre personaje
- Dialogul prezent în opera dramatică este o formă de redare a acțiunii și principala modalitate de evidențiere a trăsăturilor personajelor dramatice. Cu ajutorul acestuia, personajele comunică între ele, pe scenă și se transmit spectatorilor atitudini, gânduri, idei.
- În structura dialogică a operelor lirice, replicile aparțin eului liric și a unui ,,personaj ” liric, simbol al unui sentiment uman.
Succes!