Biologie, întrebare adresată de panadaria359, 8 ani în urmă

precizati tipurile de respiratie la vetrebrate si structurie implicate ale acestora:
Pesti
Amfibieni
Reptile
Pasari

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de sebyschannell
4

Răspuns:

Amfibieni : Pielea amfibienilor este subțire, lipsită de pilozități, bogat vascularizată, delicată și conține mulți pori, ce participă la respirație. Respirația prin piele la amfibieni este foarte importantă, unele specii, precum salamandra, depinzând aproape exclusiv de acest mod de respirație. Pielea amfibienilor are foarte multe glande, ce secretă mucus. Ochii amfibienilor sunt mari și sunt dispuși lateral, pentru a mări câmpul vizual și pentru a se feri de prădători.

Pesti : Respirația la pești se realizează  cu ajutorul unor organe speciale, numite branhii, aflate pe părțile laterale ale capului. Ele sunt formate dintr-un număr foarte mare de plăcuțe foarte fine, bine vascularizat. Atunci când apa trece prin branhii, moleculele de oxigen trec în sânge, care apoi le transportă în tot corpul. Fiecare parte exterioară a branhiilor unui pește osos are o ușă protectoare. Rechinii și calcanii fac excepție, deoarece la ei fiecare branhie are propria ei ieșire la apă.

Structura --> Se cunosc trei grupe principale de pești și de specii înrudite. Cele mai primitive includ "nouă ochi" și "țiparul de baltă".  Aceste animale seamănă cu un pește dar nu au maxilar, gura lor putând doar să sugă. Al doilea grup include rechinii și calcanii. Sunt cunoscuți ca pești cartilaginoși deoarece au scheletele format dintr-un "zgârci" numit cartilagiu, nu din oase. Cel de-al treilea grup este format din pești osoși, având scheletele format din oase.

Reptile : Reptilele sunt primele vertebrate, a căror respirație este exclusiv pulmonară. Plămânii sunt alungiți.Inspirarea se face datorită lucrului mușchilor intercostali.Expirarea se face pasiv.La aproape toate reptilele, inima este tricamerală, numai la crocodili este din 4 camere. La reptile,pasari si mamifere ,inspiratia si expiratia se realizeaza prin contractile ritmice ale unor grupe de muschi( intercostali, diafragma, abdominali ,ai membrelor)plamanii adera de cutia toracica prin intermediul a 2 foite pleurale (parietala si viscecrala),si astfel ,isi maresc sau isi micsoreaza volumul odata cu aceasta. Caile respiratorii se complica si se diferentiaza mai bine;mucoasa laringelui are cute- considerate corzi vocale; orificiul glota este acoperit de epigllota ,un capacel ce acopera glota in momentul deglutitiei

La unele soparle, si cameleoni ,plamanii se continua cu un fel de saci aerieni,

Schimbul gazelor respiratorii se face numai la nivelul plamanilor; tegumentul este gros;plamanii sunt mult mai cutati decat ai amfibienilor; ventilatia este asigurata de contractia muschilor intercostali,care ridicand coastele determina marirea volumului pulmonar;aceasta este urmata de scaderea presiunii intrapulmonare si intrarea aerului in plamani; relaxarea musculaturii intercostale determina iesirea aerului din plamani.

Pasari : Forma corpului este aerodinamică; învelișul extern, produs de piele, este alcătuit din pene, fulgi și puf.

Respirația este pulmonară; plămânii sunt in legătură cu 9 saci aerieni și cu oasele pneumatice. Temperatura corpului este constantă datorită respirației și circulației active.

Explicație:

ceva complex

sper ca te-am ajutat !!!


panadaria359: Mulțumesc mult
sebyschannell: cp
panadaria359: Și ce tipuri de respirație au fiecare ?
sebyschannell: uitate mai atent
Alte întrebări interesante