Limba română, întrebare adresată de voichitagrejuc71, 8 ani în urmă

Precizează care este data zilei Mondiale a salutului​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cristianbarna9
3

Ziua mondială a salutului este marcată, în fiecare an, la 21 noiembrie.

Inițiativa a luat naștere în anul 1973, fiind propusă de către fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, SUA, şi a fost susţinută de personalităţi publice, lideri religioşi, laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace şi de 180 de ţări. A fost sărbătorită pentru prima dată în contextul conflictului, din octombrie 1973, dintre Egipt şi Israel, ea constituind o formă de protest nonviolent la adresa războiului.

Scopul este îndemn la comunicare, un instrument pentru menţinerea liniştii şi a păcii în lume, salutul fiind o formă elementară de acţiune interumană, un pas important spre realizarea înţelegerii între oamenii de rase, de naţionalităţi sau de religii diferite.

Deși, cea mai întâlnită formă de salut este strângerea mâinilor, există și alte forme de salut în lume:

Japonia: oamenii se înclină

Franţa: aici nu numai prietenii, dar şi cunoscuţii sunt întampinaţi cu un sărut pe obraz

Filipine: respectul pentru bătrâni este exprimat de salutul numit „Mano”, prin care se ia mâna persoanei salutate şi se duce la frunte

India: indienii se salută prin cuvântul „Namaste”. Salutul este însoțit de o plecăciune ușoară, cu palmele împreunate la piept

Noua Zeelandă: Maorii se salută cu un gest numit „Hong”, care înseamnă atingerea nasurilor unul de celălalt.

În lume sunt vorbite, potrivit etnologilor, peste 6.500 de limbi, astfel că oamenii se salută cu: „Konnichi wa” (japoneză), „Jambo” (swahili), „Ni hao” (chineză), „Bonjour” (franceză), „Ciao” (italiană), „Ahoj” (cehă), „Hej” (daneză), „Şalom” (ebraică), „Saluton” (esperanto), „Hallo” (germană), „Olá” (portugheză), „Zdravstvuitie” (rusă), „Al Salaam a alaykum” (arabă), „Merhaba” (turcă). Totuşi, cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”, care este şi formula universală de salut la telefon.

În România, forma de salut diferă în funcţie de zona geografică. În timp ce bucureştenii se salută cu „Bună!”, ardelenii îşi spun „Servus!”, iar în Cluj, Sibiu, Banat se foloseşte „Ciau!” sau „Ceau!”. Adolescenţii mai folosesc şi formulele de salut: „Salve!”, „Salutare!”, „Salut!”, „Noroc!”, „Pa!”, „Te sărut!” sau „Hi”, „Hello”. De asemenea, sunt folosite şi saluturi religioase: „Doamne ajută!”, „Domnul cu tine!”

Răspuns de PinguiniSiCurcubee
4

Data zile mondiale a salutului este pe 21 noiembrie

Alte întrebări interesante