Precizează, în două – trei enunțuri, o trăsătură morală a personajului Niculae, identificată în fragmentul de mai jos, și mijlocul de caracterizare, ilustrându-l cu o secvență: „Niculae amuți. Pieptul i se ridică și coborî repede; buzele îi tremurară. Câteva clipe se uită la maică-sa. Femeia mânca cu gândurile în altă parte. Băiatul se uită atunci spre soră-sa Ilinca, dar fiecare mânca repede, însuflețit pe neașteptate, tăcut și parcă nemaisimțind pe cel de alături. Băiatul înghiți greu, se ridică de la masă și ieși afară. Aproape că nimeni nu-l luă în seama”
URGENT!!!
Răspunsuri la întrebare
O trăsătură morală a personajului Niculae identificată în fragment poate fi: răbdarea, calmul, blândețea.
Chiar dacă mama și sora lui nu îl bagă în seamă și îl ignoră, el nu se enervează și nici nu ripostează, ci mai degrabă încearcă să evite conflictul, suferind în tăcere.
Acest lucru este redat prin caracterizarea indirectă, evidențiat prin comportamentul personajului: „Nicolae amuți. Băiatul îghiți greu, se ridică de la masă și ieși afară.”
Ne amintim că:
→ Trăsăturile morale ale unei persoane reprezintă ansamblul însușirilor sufletești. Ele pot fi observate prin comportament, idei și acțiuni. Totodată, trăsăturile pot fi de două feluri:
- pozitive - bunătatea, generozitatea, amabilitatea etc.;
- negative - răutatea, lașitatea, minciuna etc.
→ Mijloacele de caracterizare pot fi de două feluri:
- caracterizare directă - de către autor, personaje sau autocaracterizare;
- caracterizare indirectă - prin comportament, fapte, limbaj, vestimentație, nume etc.;
Pentru mai multe informații despre trăsăturile morale te poți uita și aici:
https://brainly.ro/tema/1042120